Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geregeld déze drankjes drinken vergroot de kans op een gezonde oude dag

Geregeld déze drankjes drinken vergroot de kans op een gezonde oude dag

Geregeld déze drankjes drinken vergroot de kans op een gezonde oude dag

Een gezonde oude dag beleven is de wens van velen. We weten allemaal dat een gezonde levensstijl en een gevarieerd eetpatroon met voldoende groente en fruit daaraan bij kunnen dragen. Maar wist je dat het drinken van bepaalde drankjes de kans op gezond oud worden ook vergroot?

Onderzoek

Uit onderzoek van New York Times bestseller Dan Buettner, een man die onderzoek doet naar waar en waarom bepaalde bevolkingsgroepen het oudst worden, publiceerde onlangs een lijst met drankjes die je het best heel vaak kunt drinken. Onder andere zeer oude mensen uit Griekenland, Japan en Italië bleken deze namelijk dagelijks te drinken. Volgens Buettner bleek dat een grote rol te spelen in de hoge leeftijd die de mensen aldaar bereiken.

Oudste mensen wereldwijd

“Dit is wat mensen in de Blue Zones, die statistisch gezien het langst leven zonder chronische ziektes, drinken. Dus er is een verband. Ik kan geen causaal verband trekken, maar ik kan je wel vertellen dat mensen in de Blue Zones dit dagelijks drinken, al tientallen (of zelfs honderd) jaren”, aldus de schrijver.

Helaas predikt hij niet om dagelijks liters frisdrank, suikerrijke vruchtensap of wijn naar binnen te gieten, want gaat om de volgende drankjes:

Zwarte koffie

Drink je dagelijks een zwarte koffie en twijfel je of dit wel zo gezond is? Nou, als we Dan moeten geloven is dit een hartstikke goede gewoonte. Dat komt omdat er van nature veel antioxidanten in cafeïne zit. En antioxidanten zijn goed om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf en houden je cellen gezond. Ook zit er in koffie veel vitamine B5, magnesium, mangaan, kalium en niacine. Let wel: een grote latte met veel suiker en zoete siroop is dan weer minder gezond.

Lees ook:

Bewezen: als je weinig beweegt, is de kans op overlijden aan corona groter

Zwarte en groene thee

Net als koffie bevat ook zwarte en groene thee heel veel antioxidanten. Groene thee zou volgens meerdere onderzoeken bijdragen aan een goede gezondheid van je hart, en zelfs je cholesterol verlagen. Het drinken van zwarte thee kan volgens Buettner zelfs zorgen voor een verlaagde kans op diabetes, Parkinson en hartziekten. Ben je gevoelig voor cafeïne? Drink dan ’s avonds liever een kop kruidenthee in plaats van groene of zwarte thee. De theïne er groene of zwarte thee kan je slaap namelijk flink beïnvloeden.

Water

Tot slot: het is natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar om gezond oud te worden is het ook erg belangrijk om voldoende water te drinken. Minstens acht glazen per dag is nog altijd het advies, en het belang daarvan onderstreept ook Dan Buettner. Hij schrijft dat de mensen die zo oud worden bij iedere maaltijd water drinken, en geen wijn, frisdrank of andere drankjes nuttigen. Vind je het lastig om genoeg water te drinken? Voeg er dan eens wat fruit, schijfjes komkommer of takjes munt aan toe. Dat maakt een simpel glas water gelijk een stuk lekkerder!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Brunopress