Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gender bender: van shemale naar non-binair

Gender bender: van shemale naar non-binair

Gender bender: van shemale naar non-binair

Transseksueel, genderfluïde, he-shes: er zijn heel wat meer genderlabels (om precies te zijn zo’n 58) dan man/vrouw. En dan zijn er ook mensen die helemaal geen label opgeplakt willen krijgen. In VIVA lees je er deze week alles over.

Tekst Tamara Klopper en Jessica Sindelka
Beeld Levi Jacobs via New Chique Agency

“Nog niet zo lang geleden waren er twee mogelijkheden: je was een man of een vrouw,” zegt Sophie Schers, werkzaam bij Transgender Netwerk Nederland (TNN), een organisatie die zich inzet voor de emancipatie van transgenderpersonen. “Werd er bij je geboorte geroepen: ‘Het is een jongen!’ dan ging men ervanuit dat je je daar ook naar gedroeg en je zo kleedde. De verwachting was dat je iemand van de andere sekse als partner zou kiezen.”
Inmiddels zijn er heel veel verschillende woorden om je seksuele oriëntatie of gender uit te drukken. In 2014 sloeg The College of Arts and Sciences in Ohio aan het tellen. De uitkomst: vijftig varianten. ABC News telde zelfs 58 benamingen (waarvan de meeste op elkaar lijken). “Het wil niet zeggen dat je hiermee een aantal gendertypes kunt vaststellen,” legt Schers uit. “Het zijn allerlei woorden die erbij helpen om je voorkeuren en gedrag dat ergens tussen het mannelijke en vrouwelijke inzit te formuleren. Maar hoe je dat in de praktijk invult, kan op honderdeneen manieren.”

Alex (34) werd in een mannenlichaam geboren, maar voelde zich daar niet in thuis. Daarom onderging ze talloze operaties om vrouwelijker te worden. Een geslachtsoperatie bleef uit, want haar penis wilde ze houden. Maar wat voor naam geef je jezelf dan? Tot vier maanden geleden omschreef Alex zichzelf naar de buitenwereld als shemale. “Ik gebruikte de naam om het makkelijker te maken om te begrijpen wie ik was en hoe ik eruitzag. Veel mensen hebben weleens van een shemale gehoord. Maar eigenlijk past het helemaal niet bij me. De naam is afkomstig uit de porno-industrie. Met daten merkte ik dat dat een bepaald soort mensen aantrekt. Ik wil niet cheap overkomen, alsof ik met jan en alleman het bed deel.”

Genderloos

Tegenwoordig wordt Alex liever non-binair genoemd: iemand die zich niet thuis voelt in de twee binaire gendercategorieën van man of vrouw. “Ik voel me niet 100% man of 100% vrouw. Het vrouwelijke gevoel domineert wel, maar ik heb ook zeker mannelijke trekjes. Dus waarom zou ik moeten kiezen? Ik heb de afgelopen jaren veel energie gestoken in anderen, omdat ik ze wilde uitleggen wie ik ben. Maar ik kies nu voor mezelf. Als mensen geen begrip hebben voor wie ik ben, is dat een tekortkoming voor hen. Take it or leave it.”

Ook wat geaardheid betreft wil Alex geen keuze hoeven maken. “Ik zei altijd dat ik op vrouwen viel, maar daar pin ik me niet meer op vast. Ik sluit niet uit dat ik ooit een leuke man ontmoet en daar een relatie mee begin. Daarom ben ik uit de kast gekomen als panseksueel. Ik val op mensen, niet op geslachten.”

In maart schreef Alex vier blogs voor VIVA.nl over haar leven en de transformatie van haar lichaam. Lees ze hier terug:

Het leven van een shemale (deel 1): ‘’Mam, ik wil een vrouw worden’, zei ik’
Het leven van een shemale (deel 2): ‘De operaties hebben al 22.000 euro gekost’
Het leven van een shemale (deel 3): ‘Mijn baas noemde me een flop’
Het leven van een shemale (deel 4): ‘Ik zoek een vrouw die lesbisch is, maar niet afknapt op mijn penis’

Meer lezen? In VIVA 45 vind je een uitgebreide uitleg over genderlabels én interviews met mensen die genderneutraal zijn. Het nummer ligt t/m 15 november in de winkel. Online bestellen kan hier.