Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geef een introvert wat ze nodig heeft, en sta versteld van het resultaat!

Geef een introvert wat ze nodig heeft, en sta versteld van het resultaat!

Health
Geef een introvert wat ze nodig heeft, en sta versteld van het resultaat!

Je kent ze vast wel: de collega die altijd wat stilletjes is tijdens een overleg. Die nooit direct een mening klaar heeft. Die soms moeite heeft met keuzes maken. Ook tijdens een vergadering nooit het achterste van haar tong zal laten zien.

Je weet nooit zo goed wat je aan die collega hebt.

In onze extraverte maatschappij is het de norm om te laten zien dat je er bent. Je mening klaar te hebben, te discussiëren, voor jezelf opkomen. Doe je dat niet dan tel je niet mee.

Kijk maar eens naar de vacatures: enthousiast, proactief, hands-on mentaliteit, doorpakken, gaan met die banaan. Extravert dus, gericht op naar buiten treden, in volle vaart.

Maar wat als je zo niet bent? Niet iedereen is extravert. Een minderheid is introvert, en zal zich dus heel moeilijk in die zo veel gevraagde rol kunnen persen. Niet dat we het niet proberen. Je zult het vaak wel doen, maar dat kost een hoop energie en frustratie. Ik spreek uit eigen ervaring.

Een introvert brein werkt namelijk anders. Het belangrijkste verschil is dat het meer tijd nodig heeft. Tijd om informatie te verwerken, tijd om een mening te vormen.

Hoe zet je een introvert dan in haar kracht?

Door deze 4 dingen te geven:

Tijd
Vraag een introvert persoon niet tijdens een overleg direct een mening te geven. Deze heeft ze namelijk nog niet. Een extravert persoon vormt al pratend haar mening. Een introvert doet dit al denkend. En deze twee dingen gaan niet samen voor een introvert. Ze zal dus eerst tijd nodig hebben om te overdenken, en daarna haar mening geven. De plussen en de minnen te overwegen, en dan een keuze te maken. Het resultaat mag er zijn: vaak krijg je een goed gefundeerde mening, waarbij al allerlei obstakels zijn bekeken en beoordeeld. De denkfouten er uit zijn gehaald, de beren op de weg zijn opgeruimd. Kortom: een plan waar je iets mee kunt! En o ja: als ze zegt dat zij er op terugkomt, dan doet ze dat ook!

Podium
Een introvert zal niet zo snel haar podium pakken. Dit doen de extraverten namelijk al. Liever wacht ze haar kans af, maar deze krijgt ze niet altijd omdat de tijd om is. Grote kans dus dat je een goede analyse laat schieten door allerlei losse, in de lucht geslingerde meningen voorrang te geven. Betrek de introvert erbij door eens te vragen wat ze ervan vindt. Grote kans dat er dan een heel goed verhaal komt! In de tijd dat ze stil was, heeft ze namelijk niet voor zich uit zitten staren, maar is er een heel denkproces in werking geweest!

Probleem
Introverten zijn goed in denken. Nemen er ook de tijd voor om iets uit te zoeken. Geef ze een probleem of een uitdaging en ze gaan los! Grote kans dat ze terugkomt met een plan en oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Een kans om ergens op terug te komen
Vind je dit ook zo irritant? Heb je alles besproken in een vergadering, denk je klaar te zijn, en vraagt je collega nog ergens op terug te komen. ‘Daar gaan we weer’, denk je. Probeer niet direct in de weerstand te schieten, maar haar een kans te geven. Ze brengt op dat moment namelijk de eerste 3 punten in praktijk. Waarschijnlijk komt er ook nu weer een goed onderbouwd plan of oplossing, waar je echt mee verder kunt.

Kortom, de stille collega in de groep is niet de collega die het niet weet en niks in te brengen heeft, maar gewoon op een andere manier denkt en handelt. Juist deze personen zijn de goede brainstormers van een team.

Ben jij die introverte collega? Laat je niet afschrikken door anderen die direct hun mening klaar hebben. Accepteer voor jezelf dat je meer tijd nodig hebt, en vraag die ook. Want de inbreng van jou is juist waardevol. Iedereen heeft er begrip voor als je er op terug komt.

 

 

Marlie Franssen (1974) is NLP coach, gespecialiseerd in het begeleiden van introverte mensen.

Shoppen is altijd een goed idee