Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden: hoe reinig je je oren dan wel?

Gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden: hoe reinig je je oren dan wel?

Gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden: hoe reinig je je oren dan wel?

Ondanks dat we eigenlijk best weten dat het geen goed idee is om je oren met een wattenstaafje schoon te maken, maken we ons hier nog weleens schuldig aan. Maar hoe reinig je je oren dan wél?

Maar liefst 34 kinderen belanden per dag in de Verenigde Staten op de spoedafdeling omdat ze een wattenstaafje verkeerd hebben gebruikt, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse tijdschrift Journal of Pediatrics. Tussen 1990 en 2010 werden meer dan 263.000 kinderen behandeld voor problemen met hun gehoorgang, als gevolg van het gebruik van wattenstaafjes. Geen goed idee dus, om met een wattenstaafje je oren schoon te maken. Maar hoe moeten we het dan doen?

Zelfreinigend systeem

Het antwoord is heel simpel: niet. “Er heerst nog steeds de misvatting dat mensen hun oren moeten schoonmaken met een wattenstaafje,” vertelt mede-onderzoeker Dr. Kris Jatana. “Oren houden zichzelf schoon. Het is gevaarlijk om wattenstaafjes te gebruiken in het oorkanaal, op eender welke leeftijd.”

Volgens de onderzoekers duw je met een wattenstaafje het oorsmeer net nog wat dieper in je oor, waardoor het vast komt te zitten. Dat kan leiden tot complicaties, ontstekingen of zelfs beschadiging van het trommelvlies. “Het oor is een zelfreinigend systeem. Oorsmeer heeft een functie, namelijk vuil vasthouden en naar buiten brengen,” zegt Jatana. Daarnaast houdt oorsmeer ook het oorkanaal vochtig, en heeft het antibacteriële eigenschappen. “Zie je toch wat oorsmeer dat uit het oorkanaal hangt, dan kan je het voorzichtig weghalen met een vochtige handdoek of een babydoekje. Iets in het kanaal proppen is helemaal niet nodig en zelfs gevaarlijk,” waarschuwt de onderzoeker.

Heb je last van veel oorsmeer? Breng dan een bezoekje aan de dokter.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HLN | Beeld iStock