Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Gaan vrouwen in hetzelfde huis écht synchroon menstrueren?

Gaan vrouwen in hetzelfde huis écht synchroon menstrueren?

“Waarom ademt iedereen in de trein zó hard!?” Als het weer die tijd van de maand is, kan het fijn zijn als je jouw onredelijke woedeaanvallen/hysterische huilbuien/krankzinnige cravings/all the above kan delen met een vrouwelijke lotgenoot die op dat moment exact hetzelfde ervaart. Of het nu je moeder, je zus, je vriendin of je huisgenootje is – gedeelde smart is halve smart.

Omg me if I had a bf😂

A photo posted by Period Stories Memes and Help (@period_stories_untold) on

Het is een romantisch idee dat al jaren bestaat: vrouwen die maar lang genoeg in elkaars nabijheid verkeren, stemmen (onbewust) hun menstruatie op elkaar af. Er zijn zelfs vrouwen die geloven dat de meest assertieve (lees: dominante) vrouw in huis – ja, dat ben jij mam – de cyclus bepaalt en dat de rest van het huishouden haar cyclus daarop afstemt, zij het onbewust.

jessicaday2

copyright: giphy

 

De oorzaak van deze synchrone menstruatie? Er zijn mensen die denken dat het met de stand van de maan te maken heeft, of vrouwen die het toeschrijven aan ons enorm empathisch vermogen (“Ach lieverd,  wat rot voor je. Ik begrijp het. Weet je wat? Als jij ongesteld bent, ben ik het ook!”) maar ook evolutionair antropologen die suggereren dat synchrone menstruatie eeuwen geleden al ontstaan is, toen we nog gezellig met 23 vrouwen en 3 mannen in een grot woonden. Op het moment dat alle vrouwen tegelijkertijd ongesteld zijn,  zou niet één enkele vrouw opgeëist kan worden door het alfamannetje en hield vrouwelijke solidariteit de boel stabiel.

Studentenhuis

Er is ook een onderzoek dat de theorie onderbouwd, namelijk dat van psychologe Martha McClintock. De Harvard-psychologe publiceerde in 1971 een onderzoek naar synchrone menstruatie. Ze studeerde 135 vrouwelijke studenten die samen in een studentenhuis woonden en hield precies in de gaten wie wanneer ongesteld werd gedurende 8 menstruatiecyclussen. Uit die studie kwam naar voren dat goede vriendinnen en kamergenoten het aantal dagen tussen hun afzonderlijke menstruatie zagen verkleinen. Zaten er eerst nog gemiddeld 8 of 9 negen dagen tussen de menstruatie van vriendin A en vriendin B, aan het einde van de onderzoeksperiode waren dat nog maar 5 dagen.

Dan is het dus waar!

Helaas, ondanks dat het een hardnekkige mythe is die veel vrouwen (en het internet) graag in stand willen houden, het is niet waar. Later onderzoek wees op statistische fouten in het onderzoek van McClintock en ook een onderzoek onder 26 lesbische stellen toonde geen enkel aantoonbaar bewijs voor een synchrone menstruatie. Dat jij en je hockeyteam bijna allemaal op hetzelfde moment ongesteld zijn, is dus gewoon toevallig, maar laat jullie dat er zeker niet van weerhouden de teamvoorraad chocola in één keer te verorberen.

 

 

Lees ook:

Bron: The Guardian

Shoppen is altijd een goed idee