Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Franse zakenvrouw

Franse zakenvrouw

Franse zakenvrouw

Werken in Frankrijk is heel anders dan in Nederland.

Andere werktijden, functies en lunchrituelen. Je kunt zien dat er veel cultuurverschillen zijn tussen Nederland en Frankrijk. Ook op de werkvloer.

Topvrouwen
In Frankrijk werken er maar weinig vrouwen aan de top van een bedrijf. Daar komt gelukkig voor 2014 verandering in. Grote bedrijven moeten, volgens een hard quotum, meer vrouwen een leidinggevende positie binnen het bedrijf geven.

Werktijden
Wij zijn gewend om 40 uur in de week te werken, maar Fransen hebben een 35-urige werkweek. In de bedrijven waar dit niet geldt, wordt de kortere werkweek omgezet in extra vakantiedagen. Wat doen wij Nederlandse zakenvrouwen toch verkeerd?

Lunchritueel
Zelfs de lunch is compleet anders. Wij eten snel een paar boterhammen en gaan weer aan de slag. In Frankrijk is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Je gaat naar huis of naar een restaurant om een volledige maaltijd met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert te nuttigen. Soms zelfs nog met een wijntje toe!

Pensioenleeftijd
In Frankrijk werk je tot je zestigste. Wel willen ze de leeftijd omhoog gooien naar 62. Maar ach, wij moeten 5 jaar meer werken. Wat een walhalla.

Werken in stijl
Een Franse zakenvrouw ziet er netjes en verzorgd uit. De outfit bestaat vaak uit pumps, een net jurkje – of pantalon – en een colbertje. Eigenlijk verschilt dit niet veel met de Nederlandse zakenvrouw.