Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Fitter worden? Het enige wat je nodig hebt is een sportmaatje

Fitter worden? Het enige wat je nodig hebt is een sportmaatje

Fitter worden? Het enige wat je nodig hebt is een sportmaatje

In de zomer ben ik me altijd extra bewust van mijn rampzalige gebrek aan fitheid. Kan ik de algehele lethargie die daar mee gepaard gaat in de winter nog wel sussen met een oliebol of twee, zo gauw de -r uit de maand is, knauwt en vreet het schuldgevoel aan mij zoals ik aan die oliebol. Gij zult sporten! Maar deze keer met een sportmaatje. Lees hier waarom in gezelschap sporten het meest effectief is voor jouw fitheid.

Soms is het moeilijke aan sporten simpelweg naar de sportschool (of naar buiten) gaan – als je hebt afgesproken met een vriend of vriendin kan je nu eenmaal minder makkelijk verzaken. Bovendien kennen je vrienden je goed genoeg om de slappe smoesjes en leugens (“Ik ga morgen wel, voor mijn werk. Ik zet mijn wekker om half 6”) door te prikken. Jeff Breckon, bewegingspsycholoog aan de Britste Sheffield Hallam Univeristy, claimt bovendien dat een sportmaatje zorgt voor “sportieve competitie en een sociaal verantwoordelijkheidsgevoel.” De gezelligheid die sporten met een vriend(in) met zich meebrengt zorgt daarnaast voor meer afleiding waardoor het sporten voor je gevoel veel sneller gaat.

Fitter & sterker

Niet iedereen is even geschikt als sportmaatje – zo zal de vriendin die net als jij weinig ruggengraat heeft, of gewoon heel weinig zin om te sporten, je makkelijker kunnen verleiden om het na vijf minuutjes op de crosstrainer voor gezien te houden. Kies iemand die fitter, sterker, meer ervaren en bij voorkeur ook gemotiveerder is. Onderzoek van de Kansas State University linkte deelnemers aan een sportmaatje en zagen dat ze vervolgens bijna 200 procent langer trainden.

Sporten met je maatje: dit zijn de regels

1 Zeg niet af

 Denk goed na over de dagen je prikt om te gaan sporten. Kies bijvoorbeeld niet voor maandagavond als je dan ook vaak wat langer op je werk moet blijven of zondag als je af en toe een weekenddienst hebt. Er is vast wel een moment waarop jullie altijd allebei tijd hebben, zet dat vast. En hou je eraan, zoals je je ook aan andere afspraken kunt houden. Waar een wil is, is een weg.

2 Laat je uitdagen, maar overdrijf niet

Stating the obvious: als jij net 5 kilometer kan lopen, is het niet verstandig om te gaan trainen met een meervoudig Iron Man-loper. Hij of zij zal zich vervelen en jij zal je schuldig voelen over je traagheid en er vermoedelijk een minderwaardigheidscomplex aan over houden. Kies een iets fitter sportmaatje, wiens niveau je realistisch gezien zou moeten kunnen halen.

giphy (6)

copyright: giphy

3 Wees eerlijk  

Als je echt vooruitgang wilt boeken, moet je kritisch naar je eigen vooruitgang kijken. Maak je je er soms niet te makkelijk van af? Is een kwartiertje fietsen echt genoeg sporten? Is je moeder misschien niet je beste trainingsmaatje? Het kan helpen om op te schrijven wat je wil bereiken en je vooruitgang te noteren, maar als je al wat laks bent met sporten, zal je vermoedelijk ook niet zo snel een dagboek van het sporten bijhouden. 

4 Kies zorgvuldig  

Niet al je vrienden zijn geschikt als sportmaatje. Het best kies je voor iemand die positief, vriendelijk en gemotiveerd is. Ja ja, al mijn vrienden zijn ook vriendelijk, maar niet iedereen is even gemotiveerd. En sommige zijn overigens ronduit kattig (“beetje doorlopen lieve schat, je kan toch wel sneller dan dit mag ik hopen?”)

5 Hoe sociaal moet het zijn?

Sommige mensen geven de voorkeur om te praten tijdens het sporten, anderen doet het liever ervoor of erna. Overleg met je sportmaatje om misverstanden te voorkomen. .

6 Houd het vriendelijk

Een beetje competitie is goed, maar zeg je sportmaatje het niet te overdrijven. Je moet geen blessures oplopen omdat je tot het uiterste wordt gedreven. Ook: als je wat gevoelig bent voor kritiek, you know who you are, vraag je sportmaatje dan om spaarzaam te zijn met “constructieve feedback”. Voor je het weet maak je een scene in kleedkamer van de sportschool “omdat je het toch ook nooit goed kan doen. Hoor je me!? NOOIT” Niet okee.  

Andere sportieve tips:

 

Bron: Guardian