Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Feit of fabel: cranberrysap als medicijn tegen blaasontsteking

Feit of fabel: cranberrysap als medicijn tegen blaasontsteking

Feit of fabel: cranberrysap als medicijn tegen blaasontsteking

Het is misschien wel een van de meest vervelende vrouwenkwaaltjes, en als je het eenmal gehad hebt blijft het maar terugkeren. We hebben het over blaasontsteking. Dé tip die je van iedereen altijd krijgt wanneer je duizendmaal moet plassen, is het drinken van cranberrysap. Maar werkt dit eigenlijk wel?

Onderzoek
Het drinken van cranberrysap kan sowieso geen kwaad, laten we dat voorop stellen. Het helpt wel degelijk, alleen zul je wel veel meer moeten drinken dan je nu waarschijnlijk doet. Want uit recent onderzoek van de wetenschap & gezondheidwebsite Vox blijkt dat één of twee glazen cranberry niet voldoende is. Wil cranberrysap echt helpen, dan moet je volgens Vox twee keer per dag zo’n 150 ml drinken voor onbepaalde tijd.

Onrealistisch
Tsja. Dit is natuurlijk niet echt haalbaar, want laten we wel wezen: cranberrysap is nou ook weer niet zó lekker. Maar er is wel een aantal andere dingen die je kunt doen wanneer je een blaasontsteking hebt opgelopen. Deze tips werken ook erg goed!

1. Als je naar het toilet moet, niet uitstellen maar meteen gaan. Door direct te plassen zorg je ervoor dat schadelijke stoffen en  bacterieën niet in je blaas blijven zitten.

2. Veel water drinken: dit heeft twee voordelen: het vocht spoelt bacterieën uit je blaas en het verdunt je urine.

3. Ga meteen na het vrijen naar het toilet, zodat de bacteriën eruit worden gespoeld. 

4. Je geslachtdelen wassen voordat je seks gaat hebben, dit is voor je partner ook aan te raden. 

5. Veeg na een toiletbezoek van voren naar achteren af, zodat bacteriën uit de ontlasting niet bij de urinebuis terecht komen.

6. Hou je plas niet op, ga vaak naar het toilet.

7. Meestal gaat een blaasontsteking vanzelf weg. Is dat bij jou niet het geval, dan is de oude vertrouwde huisarts natuurlijk ook een aanrader.

Natuurlijk is ieder lichaam anders, en werken sommige dingen wel voor de een en niet voor de ander. Maar hopelijk gaan deze tips je helpen!

Bron: Cosmopolitan

Lees ook: