Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Feit of fabel: de 5-seconden regel

Feit of fabel: de 5-seconden regel

Feit of fabel: de 5-seconden regel

Picture this: je hebt het lekkerste hapje van de maaltijd voor het laatste bewaard en dan laat je het in al je enthousiasme op de grond vallen. Nooo! Maar volgens de 5-seconden regel kun je het snel van de grond grissen en alsnog genieten. Maar is die regel eigenlijk wel geldig, of kruipen die bacteriën gelijk in je eten?

Waterdicht?
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, want we hebben slecht nieuws voor je. Dr. Paul Dawson, een wetenschapper aan de Universiteit van Clemson besloot eens uit te testen hoe waterdicht de 5 seconden regel nou écht is. Hij besloot te kijken hoeveel bacteriën er na 5 seconden op je eten zitten en hoeveel na langere tijd. En het resultaat is best verrassend…

Onderzoeksmethode
Hij onderzocht de 5-seconden regel als volgt: hij combineerde tegels, hout en vloerkleed met salmonella en vervolgens legde hij brood er 5, 30 of 60 seconden op. Daarna keek hij naar het aantal bacteriën op het eten. Na twee, vier, acht en 24 uur herhaalde hij deze handelingen, om te zien hoe lang de bacteriën op het oppervlak bleven zitten.

Geen verschil
Wat bleek nu? De regel slaat helemaal nergens op, want het maakt helemaal niks uit hoe lang het eten op de grond heeft gelegen. Wat wel een verschil maakte: hoeveel bacteriën er op het oppervlak zaten. Maar goed, dat hadden we zonder wetenschappelijk onderzoek ook wel kunnen bedenken.

Schadelijk?
Is het nou echt zo slecht om iets van de grond op te pakken en op te eten, of valt het allemaal wel mee? Dawson zegt dat de kans dat je ziek wordt wel meevalt, omdat de kans klein is dat je de e.coli-bacterie in je huis hebt. Maar je loopt altijd de kans om je eten te droppen op een plekje waar nét een nasty bacterie zit, dus Dawson raadt toch aan om op te passen met van de grond eten.

Maar het schreeuwen van ‘ik kan het nog eten, want het lag er maar 3 seconden!’, kun je dus voortaan achterwege laten.

Bron: Cosmopolitan

Lees ook: