Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Fan van Harry Potter? Dan ben je een beter mens

Fan van Harry Potter? Dan ben je een beter mens

Fan van Harry Potter? Dan ben je een beter mens

Huilde je tranen met tuiten toen de laatste film in de bioscoop draaide? En wacht je nog steeds op een uitnodiging van Zweinstein? Dan ben je niet alleen een die-hard fan, maar dat je Harry Potter zo leuk vindt zegt nóg iets goeds over je.

Lees ook: Deze Harry Potter-adventskalender wil je echt hebben

Want wat blijkt: uit een studie gepubliceerd in Journal of Applied Social Psychology komt naar voren dat mensen die emotioneel gehecht zijn aan Harry Potter, mínder snel bevoordeeld zijn tegenover minderheidsgroepen. En dat heeft alles te maken met wat er in de boeken en films besproken wordt. Het zijn namelijk vaak de buitenbeentjes (zoals de huiselven, modderbloedjes en Dreuzels) die positief belicht worden in deze magische wereld. En de boeken- en filmserie leert ons dat, hoe anders ze ook zijn, we altijd vriendelijk tegen hen moeten doen.

‘Vies modderbloedje’
Dit werd getest door aan 34 basisschoolleerlingen een vragenlijst te geven waarbij hun mening over migranten werd gevraagd. Hierbij werden ze verdeeld in twee groepen, waarbij de ene groep een scene las waarin Draco Malfidus Harry’s vriendin Hermelien een ‘vies modderbloedje’ noemt. De andere groep las een neutrale scene waarin geen vooroordelen zaten. Denk aan het kopen van een eerste toverstaf door Harry.

Migranten
Na een week kregen deze kinderen een andere vragenlijst, waarbij ze hun houding tegenover migranten aan moesten geven. Wanneer ze zich identificeerden met Harry Potter nadat ze het bevooroordeelde fragment hadden gelezen, veranderde hun mening tegenover immigranten aanzienlijk. Dit terwijl het perspectief van de andere groep niet veranderde. Dus het horen van de gemene, bevooroordeelde woorden van Draco Malfidus tegenover een minderheid, zorgde ervoor dat kinderen zich toleranter en vriendelijker opstellen naar deze groepen.

Empathie
‘Harry Potter heeft empathie voor karakters die worden gestigmatiseerd. Hij probeert hun lijden te begrijpen en te handelen op basis van sociale gelijkheid’, zegt onderzoeker Loris Vezzali van de Universiteit van Modena en Reggio Emilia. ‘Mijn collega’s en ik denken dat empathische gevoelens de sleutel zijn voor het verminderen van vooroordelen. De wereld van Harry Potter wordt gekenmerkt door strikte hiërarchieën en daaruit voortvloeiende vooroordelen. Deze tonen een duidelijk overeenkomst met onze samenleving.’ Daar drinken wij een Boterbiertje op!

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: BusinessInsider & MSN | Beeld: Ronald Grant Archive (Hollandse Hoogte)