Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Fabels en feiten over grote schaamlippen

Fabels en feiten over grote schaamlippen

Fabels en feiten over grote schaamlippen

Een perfecte poes: gezien het groeiend aantal schaamlipcorrecties, lijken steeds meer vrouwen er een te willen. Maar hoe ziet de ideale vulva eruit? Mogen we echt geen grote schaamlippen meer hebben? Check hier hoe het echt zit, aan de hand van vier stellingen.

Als je binnenste schaamlippen uitsteken, zijn ze te groot

Ooit werden de binnenste schaamlippen de ‘kleine schaamlippen’ genoemd. Dat zou betekenen dat ze kleiner horen te zijn dan je buitenste schaamlippen. Niks van waar natuurlijk, want bij heel veel vrouwen zijn de binnenste lippen juist groter. No worries dus, als ze uitsteken! Er is pas sprake van té grote schaamlippen als ze klachten veroorzaken, bijvoorbeeld pijn of irritatie.

Kleine schaamlippen = betere sex

Er wordt weleens gedacht dat grote schaamlippen onhandig zijn tijdens de sex, omdat ze in de weg zitten en de boel extra stroef maken. Dit is echter onzin. Sterker nog: grote schaamlippen kunnen tijdens de sex van pas komen omdat ze opzwellen en nat worden, waardoor zijn piemel makkelijker naar binnen glijdt. Die stroefheid die je soms kan ervaren, komt dus doordat je niet opgewonden genoeg bent. Belemmeren je schaamlippen de ingang alsnog als hij zijn piemel naar binnen wil stoppen? Spreid ze dan even met je vingers.

Je kunt niks doen aan grote schaamlippen

Zelf kun je er weinig aan doen als je grote schaamlippen hebt. Als je last hebt tijdens het fietsen of zitten, zou je ze hoogstens in de ‘goede positie’ kunnen leggen. Overweeg je een schaamlipcorrectie? Breng dan even een bezoekje aan je huisarts. Die kan beoordelen of een verwijzing mogelijk is.

Een schaamlipcorrectie is een lichte ingreep

‘Even’ een schaamlipcorrectie doen? Think again. Bij zo’n operatie wordt je huid afgesneden, waardoor er een flinke wond ontstaat. Geen pretje, op die plek. Ook ontstekingen zijn mogelijk, als de wond in aanraking komt met urine en ontlasting (wat niet vreemd is, gezien de plaats). Bovendien kun je last hebben van nabloedingen. Kies daarom alleen voor een operatie als het echt nodig is.

Lees ook:

Van gordijn tot tulp: dit zijn de vijf soorten vagina’s die er bestaan
Dit gebeurt er met je vagina als je veel fietst
Wat je nog niet wist over je vagina

Bron VICE, dokterdokter.nl

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.