Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Fabel of feit: door de vrieskou hebben we deze zomer minder last van insecten

Fabel of feit: door de vrieskou hebben we deze zomer minder last van insecten

Health
Fabel of feit: door de vrieskou hebben we deze zomer minder last van insecten

Het klinkt misschien als een droom voor sommigen: geen jeukende muggenbulten, enge eikenprocessierupsen en vieze beestjes meer deze zomer. Veel mensen denken dat er na een strenge winter veel minder insecten zullen zijn in de zomer. Maar is dit ook echt waar?

Volgens Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland heeft deze koude weinig tot geen invloed op het aantal wespen in de zomer. Dit zegt ze in een interview met TROUW. “Alle wespen, behalve de koningin, sterven voordat de winter begint. Pas als het warm wordt, gaat de koningin een nieuw nest maken en gaan de kolonies groeien.” Helaas, pindakaas: dat wordt deze zomer gewoon weer wapperen om die beestjes weg te krijgen.

Gaat ‘ie dood, de exoot?

Oké, wespen zijn nog tot daar aan toe. Maar al die exotische variaties die tegenwoordig iedere zomer z’n opmars maken? Kunnen we die dan wel vaarwel zeggen? Nou, ook daarin moet de expert ons teleurstellen. Want de meeste exoten komen uit Zuid- of Oost-Europa en die zijn dus wel wat kou gewend. “Deze soorten passen zich goed aan aan het klimaat waarin ze leven en ontwikkelen methodes om met allerlei soorten weersomstandigheden om te gaan”, zegt ze in TROUW. Bummer.

Lees ook:
Leuk, mooi en vooral heel handig: déze 5 planten weren muggen uit je huis

De eikenprocessierups popt door

En nog een deksel op je neus: ook de eikenprocessierups kunnen we gewoon verwachten aankomende zomer. “De eikenprocessievlinder overwintert als ei. Het winterweer heeft waarschijnlijk vooral invloed op hoe snel de rupsen uit hun ei komen.” En dus niet op of er meer of minder van de jeukerige vriendjes te vinden zijn. Het wordt nog erger: het eitje van de rups kan zelfs overleven tijdens temperaturen van -23 graden. Het enige wat wél vernietigend kan zijn voor deze volhouder, is nachtvorst als ze hun eitje al verlaten hebben.

Kou = weinig energie = blije insecten

Het is dus een fabeltje dat er door een strenge winterperiode geen muggen, wespen of andere insecten te vinden zijn. Sterker nog; veel van die diertjes vinden zo’n winter zelfs fijn, omdat ze door de kou maar heel weinig energie hoeven te verbruiken. Na de winter zijn ze dus helemaal happy de peppy. Zij wel, onderkruipsels.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Viva | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee