Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Flair to the rescue: zo deal je met negatieve mensen

Flair to the rescue: zo deal je met negatieve mensen

Flair to the rescue: zo deal je met negatieve mensen

Als jij in de spiegel kijkt, ben je doorgaans best tevreden. Je zit lekker in je vel, maakt tijd voor jezelf én anderen, hebt een fijne baan en bent doorgaans nog goedgemutst ook. Je kiest iedere dag voor positieve vibes. Maar hoe deal je dan met mensen die continu de negatieve kanten van het leven belichten?

Jij kiest iedere dag bewust voor optimisme, besteed zoveel mogelijk aandacht aan de dingen die goed gaan en zo min mogelijk aandacht aan de dingen die minder op rolletjes lopen. Want door happy thoughts te denken, is het leven nou eenmaal een stuk leuker. ‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ is dan ook jouw lijfspreuk.

En toch gebeurt het steeds vaker dat je in een situatie terecht komt waarbij je plots overspoelt wordt door negativiteit. Het zijn niet jouw woorden en het betreft niet jouw ontevredenheid en donderwolkjes, maar die van een ander. Die ene vriendin die telkens alle moeilijke dingen benadrukt, en alle goede dingen als ongezien voorbij laat gaan. Dit is ontzettend lastig, want je wilt wél een luisterend oor bieden, maar je wilt niet dat jouw zorgvuldig gecreëerde positiviteit eronder lijdt. Hoe dan?!

En dat is het moment waar Flair je te hulp schiet. Wij delen dé tips om te dealen met negatieve mensen in je dichtbije omgeving, om zo zelf met een blij gevoel door het leven te kunnen blijven gaan. Flair to the rescue!

Screen Shot 2016-06-16 at 9.25.42 PM

Bied een luisterend oor
Dit klinkt als een open deur, maar is een belangrijke stap die niet overgeslagen mag worden. Luister eerst naar het verdriet van die vriendin, of naar het getier van je oom, voor je je gaat irriteren. Want is er een echt probleem, en komt diegene er zelf niet uit? Dan ben jij als vriendin ontzettend belangrijk en een grote steunpilaar tijdens een moeilijke tijd. Soms is een potje klagen even nodig. Pas als dit té vaak gebeurt en het nergens over gaat, kun je besluiten hier wat van te zeggen of juist afstand te nemen.

Creëer bewustzijn
Vaak is het zo dat mensen die veel klagen dit doorgaans helemaal niet door hebben. Het is een bepaald gedrag, wat ze aangeleerd hebben en waar ze zo gewend aan geraakt zijn dat het geen keuze meer is maar een gewoonte. Door een shineblocker te wijzen op zijn continue negativiteit, kan dit bewustzijn creëren wat de ogen kan openen! Doe dit natuurlijk wel op een eerlijke en rustige manier, zonder diegene aan te vallen.

Buig de boodschap om
Je hoeft echt niet bij iedere negatieve uitspraak een positief punt van de zaak te belichten, maar het kan helemaal geen kwaad om hier en daar eens wat tegenwicht te bieden. Door die vervelende situatie van je vriendin in een ander – positief – daglicht te zetten, kan diegene plots inzien dat het allemaal zo erg nog niet is. Hierdoor kan een negatief punt veel lichter aanvoelen, en kan een moeilijke situatie veel minder lastig worden.

Zet de toon
Door juist in nabijheid van negatieve mensen je eigen vrolijke zelf te blijven, kun je die donderwolken inspireren om ook voor positiviteit te kiezen. Je laat zien hoeveel jouw blijdschap je brengt, hoe fijn je je erdoor voelt en dat een vrolijk humeur en positieve kijk op het leven alles een stuk leuker maakt. Dit werkt ontzettend aanstekelijk. Laat je dus niet beïnvloeden door negatieve mensen, maar probeer hen mee te nemen in jouw enthousiasme.  Happiness is contagious!

Weet wanneer het genoeg is
Natuurlijk heb ook jij grenzen. Je bent zelf al hard genoeg aan het werk om positief en goedgemutst te blijven, en daar helpt een shineblocker totaal niet aan mee. Je wilt er zijn voor de mensen in je omgeving, maar weet ook wanneer het genoeg is. Merk je dat jij ineens vaker klaagt, sneller geneigd bent te mopperen en minder vaak vrolijk bent als je wakker wordt? Dan is het tijd om tegen die negatieve persoon in je leven te zeggen dat je het lastig vindt om te dealen met de negativiteit. Kies na dit besef iets vaker voor jezelf, en probeer dat optimisme weer te omarmen. Want pas als jij blij bent, kun je anderen blij maken.

Lees ook:

 

Save