Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Extra inenten vanwege de deltavariant: nodig of óverbodig?

Extra inenten vanwege de deltavariant: nodig of óverbodig?

Extra inenten vanwege de deltavariant: nodig of óverbodig?

Steeds meer mensen zijn volledig gevaccineerd met het coronavaccin, in de hoop ernstige ziekte en ziekenhuisopnames tegen te gaan. Maar de omstreden deltavariant verspreidt zich razendsnel. Enkele landen zijn daarom begonnen met het aanbieden van nóg een prik, maar is extra inenten wel nodig?

Extra inenten tegen deltavariant?

Israël vaccineert al met een derde prik en ook het Verenigd Koninkrijk begint er binnenkort mee. Maar toch is het in Nederland nog niet de standaard gang van zaken om nóg een inenting te krijgen. In Nederland volstaat nog altijd één prik met Janssen en twee prikken met Pzizer of Moderna.

Ziekenhuisopname voorkomen

Immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc vertelt aan NOS dat het volgens hem ook nog niet nodig is om nóg meer te vaccineren. “Het is goed om nog eens te onderstrepen dat de coronavaccins niet zijn ontworpen om besmettingen te voorkomen. Ze zijn gemaakt en geregistreerd om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. En dat doen ze”, aldus de immunoloog.

Overbescherming

Hij benadrukt dat het belangrijk is om niet té voorzichtig te worden. “Wee ook niet aan overbescherming moeten doen. We moeten accepteren dat er infecties optreden, zolang de ziekenhuizen maar niet overlopen.”

Lees ook:
Vervelend vooruitzicht: ‘Coronavaccin is mogelijk na een jaar al niet meer effectief’

Goede vaccins

Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC, is het met de immunoloog eens. Ook zij stelt dat extra inenten nog niet nodig is. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus door die beschermende werking van de vaccins heen breekt”, bevestigt ze. “In de praktijk houden de vaccins het goed.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty