Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Etiquette aan tafel

Etiquette aan tafel

Etiquette aan tafel

Weet jij hoe het aan tafel moet?

De feestdagen brengen een flinke dosis stress met zich mee. Het laatste waar je dus op zit te wachten is je ongemakkelijk en gespannen voelen tijdens dat chique diner. Met deze tips en tricks verschijn je als een ware dame aan tafel.

Etiquette aan tafel
Zorg dat je handen en nagels schoon zijn; leg niets terug waar je al aangezeten hebt of waar je al van geproefd hebt en krab tijdens het eten niet op je hoofd.

Aldus luidden de allereerste etiquetteregels uit 1275. Tot dan toe deed iedereen maar wat. Men at met de handen (bestek kennen we pas sinds de zestiende eeuw), boerde en liet scheten aan tafel en veegde de handen af aan het lange haar van een disgenote.

Wat fijn dat wij wat fijn besnaarder zijn qua tafelmanieren! Hoewel… Weet jij eigenlijk precies hoe het allemaal hoort aan tafel?

Tafelschikking
Ligt er een duizelingwekkende hoeveelheid bestek naast je bord? Eigenlijk is het supersimpel: werk van buiten naar binnen. Dus gebruik voor de eerste gang het buitenste bestek en zo verder.

– Vorken liggen links, messen rechts. Soeplepel ligt naast de messen. Een oester- of visvork ligt rechts naast de soeplepel. Bovenaan je bord ligt de dessertlepel en -vork.

– Het broodbordje staat links boven de vorken.

– Je waterglas staat precies boven je bord. Links ernaast staat het glas voor rode wijn. Links daar schuinonder staat het witte wijnglas dat iets kleiner zijn is dan het glas voor rode wijn. Rechts boven het witte wijnglas kan nog een wijnglas staan. Dit is dan bedoeld voor dessertwijn.

– Soms worden er gedurende het diner vingerkommetjes aangeboden. Pak het kommetje met beide handen aan en zet het links van je neer.

– Het eten wordt altijd links van je geserveerd. Soep wordt echter vanaf rechts opgediend. Ook drank wordt altijd rechts geserveerd.

Verdeling van de plaatsen
– De mannelijke eregast zit rechts van de gastvrouw.

– De man die daarna het belangrijkst is zit links.

– De vrouwelijke eregast zit rechts van de gastheer.

– De vrouw die daarna het belangrijkst is zit links.

– Mannen en vrouwen horen om en om te zitten.

– Stelletjes zitten niet naast elkaar.