Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Esther geeft bijzondere therapie aan jongeren

Esther geeft bijzondere therapie aan jongeren

Esther geeft bijzondere therapie aan jongeren

Esther Sichtman volgde haar hart en is haar eigen praktijk voor psychotherapie begonnen, waarin ze bijzondere therapie geeft aan jongeren.

Wat is psychotherapie?
Psychotherapie, ofwel integratieve psychotherapie, is een vorm van therapie waarbij de cliënt in de behandeling centraal staat. De cliënt is (onbewust) al de oplossing van het probleem. De therapeut probeert dat in dit proces duidelijk te maken. Met als uitgangspunt dat de cliënt het weet, het kan en het doet, wordt er met de therapeut naar de oplossing toegewerkt.

Je hebt psychotherapie gestudeerd. Hoe kwam je daarop? Wilde je dat altijd al doen?
Na een aantal grote life-events, waaronder het overlijden van mijn jongste zusje op 24–jarige leeftijd, kwam bij mij uiteindelijk het echte keerpunt. Ik ben eerst voor mijzelf mijn spirituele menskant gaan verkennen. Met veel enthousiasme heb ik me toen aangemeld bij de Academie voor Psychotherapie. In mijn psychotherapie opleiding ben ik me vervolgens gaan specialiseren op jongeren. Daarnaast heb ik verdiepingsopleidingen gedaan op het gebied van psychotherapie voor mensen met een prikkelbare darm syndroom (ofwel mensen met een spastische darm), traumaverwerking en hypno-therapie.

Je hebt nu je eigen praktijk. Heb je daarvoor nog ander werk gedaan?
Ik heb altijd al met mensen gewerkt vanuit sales en marketingrollen. Terwijl ik dat werk deed, merkte ik dat ik steeds meer geïnteresseerd raakte in wat er in mijn klanten omging en dat het soms zelfs zo was dat het allang niet meer over het product ging, maar om de mens zelf. Als klein meisje had ik altijd al veel belangstelling in een ander. Ik herinner mij dat ik mij juist ontfermde over kinderen in moeilijke thuissituaties. Ik had bijvoorbeeld een vriendinnetje waarvan de vader in de gevangenis zat.

Is een eigen praktijk beginnen ‘een droom die werkelijkheid is geworden’?
Tja, een droom die werkelijkheid is geworden… Het voelt voor mij meer als het volgen van mijn hart en de flow waarin ik terecht ben gekomen. Het is mijn natuur en ik doe nu datgene wat bij mij past en waar ik energie van krijg. Want hoe bijzonder is het als iemand mij als begeleider wilt in zijn/haar proces?

Heb je medewerkers of regel je alles zelf?
Ik regel alles nog zelf en dit geeft mij veel vrijheid. Wel werk ik zo nu en dan met freelancers en organiseer ik evenementen met collega’s in het veld.

Hoe ben je op het idee gekomen om therapie speciaal voor jongeren en hun ouders te gaan geven?
Wellicht, omdat ik mij dan nog zo lekker jong kan blijven voelen, hahaha. Jongeren hebben hun eigen unieke manier van communiceren en ontdekken en dat is belangrijk voor hun algehele ontwikkeling. Helaas wordt dat in onze ‘geconditioneerde’ maatschappij niet altijd aangemoedigd. Als peuter, wordt het vallen en opstaan als ‘schattig’ gezien, maar als ditzelfde kind dit op latere leeftijd nog steeds doet, is er al snel een negatief oordeel. De vraag die mij bezighoudt is: wat is dan de goede reden van deze jongeren dat zij bepaald gedrag laten zien? Wat is datgene wat de jongeren werkelijk bezighoudt? Dit bracht mij op het idee om in mijn praktijk NieuwSicht een mix aan te bieden van datgene wat hen interesseert. Bijvoorbeeld sport en beweging, zoals je uitleven op een bokspaal. Gewoon luisteren naar wat ze te vertellen hebben zonder een oordeel te hebben doet al wonderen!

Merk je dat er veel behoefte is aan therapie voor jongeren en hun ouders?
Ja, de behoefte is groot. Maar vooral onder jongeren leeft er nog het idee dat therapie een teken van ‘zwakte’ is. Het komt niet cool over in hun beleving. Dat kan dus ook betekenen dat ouders het wel willen, maar dat ze hun kind niet meekrijgen. Ik dwing niks af, maar soms kan een vrijblijvend gesprekje of een beetje sporten ze net over de drempel heen helpen.

Op de website staat iets over BRASA-training. Kun je uitleggen wat dat is en hoe het werkt?
Brasa betekent omhelzen in het Surinaams en is ook veel terug te horen in de straattaal. Brasa staat voor respect voor elkaar. Je kunt het zien als je probleem omarmen en liefde geven en ontvangen. Dit woord heeft zoveel treffende betekenissen en symbolie! De BRASA-training is geïnspireerd door de gamewereld. Het is een sportief life adventure game, waarin jezelf de hoofdrol speelt. Je ervaart letterlijk en figuurlijk situaties zoals dit in het dagelijks leven ook het geval is en je wordt op zowel fysiek als mentaal level gechallenged. Je doorloopt vijf levels waarin je je waant in het verre Azië. Dit wordt bekroond met een BRASA master certificaat.

Heb je advies voor ouders die hun puber niet begrijpen?
Mijn advies is: luister en kijk naar je kind. Geef je kind de ruimte en reageer niet vanuit je eigen angsten. Stel duidelijke grenzen en respecteer elkaars grenzen!

Waar moeten ouders zich niet druk om maken?
Ouders zouden zich niet druk moeten maken om de toekomst voor hun kind. Ook zouden zich niet druk moeten maken om ‘valkuilen’ waar ze misschien vroeger zelf zijn ingestapt.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?
Mijn droom is dat we elkaar meer een brasa zullen geven.