Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat er met je borsten gebeurt tijdens het hardlopen

Wat er met je borsten gebeurt tijdens het hardlopen

Wat er met je borsten gebeurt tijdens het hardlopen

Of je nu drie keer per week je hardloopschoenen aantrekt of veel moeite moet doen om moed te verzamelen: wanneer je weleens hardloopt, weet je wat we bedoelen. Voel jij ook je borsten tijdens het rennen, of heb je er misschien zelfs last van? Dít is wat er gebeurt met je borsten tijdens het hardlopen.

Als je hardloopt voelt het waarschijnlijk alsof je borsten op en neer bewegen. Maar niets is minder waar: tijdens het rennen bewegen je borsten namelijk in een achtvorm, ze maken een soort rondjes. Vijftig procent van die bewegingen is verticaal, een kwart horizontaal en nog een kwart van voor naar achteren. De verplaatsing van je borstpartij is gemiddeld vijftien centimeter. Bij zwaardere en grotere borsten zal dit iets meer zijn, bij kleinere iets minder.

Hoe zat het ook alweer?

Je borsten bestaan uit vet- en klierweefsel. Door je huid en banden (bestaand uit bindweefsel) wordt alles bij elkaar gehouden. Het bindweefsel zit aan de onderliggende borstspier vast en is best rekbaar, daardoor kunnen je borsten ook gaan hangen wanneer je ouder wordt. Hardlopen kan hier dus ook invloed op hebben.

Sportbeha to the rescue

Beschadigen, oprekken: zonder ondersteuning krijgt je bindweefsel het heel zwaar te verduren en kunnen je borsten dus gaan hangen. Een goede sportbeha is daarom key. Deze reduceert de beweging van je boobies, zodat pijnklachten voorkomen kunnen worden en de kans op beschadiging van de banden afneemt. Ook als je niet zo’n grote boezem hebt is het belangrijk om een sportbeha te dragen. Net als bij grotere borsten kunnen je banden beschadigen door het sporten.

Bron Trouw, ProRun.nl | Beeld iStock