Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ai, de ene calorie zou meer kwaad kunnen doen dan de andere

Ai, de ene calorie zou meer kwaad kunnen doen dan de andere

Health
Ai, de ene calorie zou meer kwaad kunnen doen dan de andere

Met de zomer in aantocht denken veel vrouwen aan de lijn; het moment waarop we onszelf weer in badkleding moeten hijsen, komt immers steeds dichterbij (lees: aankomend weekend alweer). Uit onderzoek blijkt echter dat je er met alleen calorieën tellen niet komt, want de ene calorie zou meer schade toebrengen aan je lichaam dan de andere.

Lees ook: Au: vanaf deze leeftijd wordt afvallen een stuk lastiger

Verschillende Amerikaanse universiteiten hebben de handen ineen geslagen om de invloed van calorieën op het lichaam nog eens goed onder de loep te nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat sommige calorieën schadelijker kunnen zijn voor de gezondheid dan andere. Dit heeft vooral te maken met de voedingsstoffen die het bepaalde product bevat. Een voorbeeldje: in een gesuikerd frisdrankje zitten ongeveer evenveel calorieën als in een middelgrote aardappel. Toch kun je veel beter kiezen voor de aardappel omdat deze rijker is aan vezels, vitaminen en kalium.

Voedingsstoffen

Allereerst willen de onderzoekers duidelijk maken dat alle calorieën het risico op obesitas en hartziekten vergroten. ‘Calorieeën dragen naast een positieve energiebalans ook bij aan vettoename’, klinkt de uitleg. ‘Maar verschillende voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat het risico verhoogt, gezien het een heel ander lichamelijk mechanisme in gang zet.’ Het heeft dus niet veel nut om calorieën te tellen; het is veel belangrijker om te kijken waar je ze uithaalt.

Verschillende vetten

Daarnaast worden verschillende soorten vet onder de loep genomen door de onderzoekers. Hieruit blijkt dat voedingsmiddelen die veel onverzadigde vetten bevatten – denk hierbij aan noten – het risico op ziektes verlaagt. Neem je dezelfde hoeveelheid verzadigd vet (dat bijvoorbeeld in rood vlees te vinden is), dan kan het risico toenemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee