Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wij vertellen je alles wat je moet weten over endometriose

Wij vertellen je alles wat je moet weten over endometriose

Wij vertellen je alles wat je moet weten over endometriose

Ongesteldheid. Het is liever iets wat we vermijden, maar het hoort nou eenmaal bij het leven. Maar de pijn die de menstruatie met zich mee brengt, hadden ze best achterwegen mogen laten. Maar er zijn dus ook vrouwen die tijdens hun ongesteldheid nog meer klachten hebben. Zij hebben de chronische ziekte endometriose. En wij leggen je uit wat dat is.

Endometriose

Ongeveer 10% van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft de chronische ziekte endometriose. Hier kun je al last van krijgen vanaf de eerste keer dat je je menstruatie krijgt. Als je endometriose hebt komt het baarmoederslijmvlies niet via de vagina eruit, maar komt het in de buikholte terecht. Bijvoorbeeld op de blaas, eierstokken of de darm. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan ook zorgen voor een chronisch ontstekingsproces.

Symptomen

Maar hoe weet je nou of jou buikpijn ook daadwerkelijk endometriose is? We hebben een aantal symptomen voor je op een rijtje gezet:

– Pijnlijke menstruatie
– Pijn bij het vrijen
– Moeizame, pijnlijke ontlasting of bloedverlies tijdens de ontlasting
– Pijn bij het plassen, loze aandrang
– Chronische (buik)pijn
– Extreme vermoeidheid
– Vruchtbaarheidsproblemen.

Huisarts

Begin je toch te twijfelen of jij ook geen last hebt van endometriose? Dan is het altijd verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts en je zorgen te delen. Als de huisarts het idee heeft dat dit inderdaad het geval is, wordt er een plan in werking gezet om jou te helpen. Elke maand dat je hier langer mee wacht gaat het slijmvlies zich ophopen op plekken waar je dit niet wilt. Wacht dus vooral niet te lang.

Lees ook
Deze slaaphoudingen vergroten de kans op minder menstruatiepijn tijdens je ongesteldheid

Behandeling

In het ziekenhuis onderzoeken ze dit vaak op verschillende manieren. Denk aan een MRI-scan, gynaecologisch onderzoek óf een echoscopisch onderzoek. Blijkt hieruit dat je inderdaad endometriose hebt. Dan wordt dit vaak behandelt met hormonen en pijnstillers. Met deze medicatie wordt de pijn vermindert en daarmee ook de activiteit van de endometriose zelf. Mocht je er al langere tijd last van hebben, dan kan het zomaar zijn dat je geopereerd moet worden om de endometriose te laten verwijderen. Vaak gebeurt dit door middel van een kijkoperatie. Als je er daarna van bent hersteld is de kans op een nieuwe endometriose een stuk kleiner en zul je er ook minder last van hebben.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | Beeld: GettyImages