Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Elk jaar je bloeddruk laten opmeten is een goede gewoonte… om deze reden

Elk jaar je bloeddruk laten opmeten is een goede gewoonte… om deze reden

Elk jaar je bloeddruk laten opmeten is een goede gewoonte… om deze reden

Op Medisch Contact pleitten artsen ervoor dat iedereen boven de 20 jaar die bij de huisarts komt, automatisch een bloeddrukmeting krijgt. Hiermee zouden duizenden ziektegevallen per jaar voorkomen kunnen worden en miljarden bespaard kunnen worden. 

Hart- en vaatziektes

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun bloeddruk te hoog is. En dat terwijl het met zo’n eenvoudige meting bepaald kan worden. Door de bloeddruk van patiënten met grotere regelmaat preventief te meten zouden heel veel hart- en vaatziektes voorkomen kunnen worden.

Een te hoge bloeddruk komt wereldwijd bij gemiddeld 41% van de mensen voor. In Nederland is dit bij 20 tot 40% van de 30- tot 60-jarigen, en bij meer dan 50% van de 70-jarigen en ouder.

Het advies

De huisarts en drie internisten die het artikel in Medisch Contact publiceerden, stellen voor dat iedereen boven de 20 zich laat controleren als hij bij de huisarts is. Mocht je bloeddruk dan iets te hoog blijken, dan kan de huisarts advies geven om je levensstijl een beetje aan te passen en je hier eventueel ook in begeleiden. Met deze simpele controle zouden duizenden beroertes, gevallen van hartfalen en hartziekten voorkomen kunnen worden. Dus wat laat jij de volgende keer even doen als je bij de huisarts bent?

Bron: nu.nl / medischcontact.nl

Lees ook:

Video: Bewezen: eigenlijk zouden we 2x per dag moeten slapen

Na een lange tijd weer beginnen met sporten? Deze tips helpen je op weg

Maak je hoofd leeg met mindful running