Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Eibertje over verzadigd vet en suiker

Eibertje over verzadigd vet en suiker

Eibertje over verzadigd vet en suiker

Voor een gezond lichaam heb je vet nodig. Ze leveren naast energie ook vitamines en je krijgt er de essentiële vetzuren mee binnen. Dit zijn vetzuren die je lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan maken.

Ongeveer 20 tot 40 procent van al je energie moet van vet komen. Minimaal 20 procent, omdat je dan voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt. Nu lijkt dit percentage heel hoog, maar met een gemiddelde pizza zit je hier al aan. We krijgen in Nederland gemiddeld teveel vet binnen. Je krijgt al voldoende vet binnen door gezond en gevarieerd te eten. De snacks zijn dus extra’s en niet nodig.

Vet levert net als koolhydraten en eiwitten calorieën, maar in verhouding wel een stuk meer. Koolhydraten en eiwitten leveren per gram 4 calorieën. Vet levert per gram 9 calorieën. Je hebt dus veel minder vet, dan koolhydraten nodig om aan evenveel calorieën te komen. Overgewicht wordt veroorzaakt door een teveel aan het totaal aantal calorieën die je binnenkrijgt op een dag. Het is een optelsom van alle koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol bij elkaar. Wel is het zo dat het vet dat je niet kunt gebruiken voor energie, omdat je al teveel calorieën binnen krijgt, wordt opgeslagen in de vetvoorraad. Uiteindelijk hangt het dus samen met het aantal calorieën die je eet op een dag.

De goede vetten zijn de onverzadigde vetten, deze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en daardoor ook op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

De slechte vetten zijn de transvetten en de verzadigde vetten, deze vetten zorgen voor een stijging van het slechte cholesterol. Niet meer dan 10% van alle calorieën die je binnenkrijgt zou mogen komen uit verzadigd vet en voor transvet geldt niet meer dan 1%. Hier gaat het grootste gedeelte van mensen overheen en daarmee verhogen we de kans op hart- en vaatziekten. Een ziekten waar meer dan honderd mensen per dag in Nederland aan overlijden en dit zijn niet alleen ouderen.

Onverzadigd vet en verzadigd vet levert je dus evenveel calorieën, maar er zit wel degelijk verschil in welke je kiest voor je gezondheid. Verzadigd vet heeft een vaste consistentie bij kamertemperatuur. Het zijn voornamelijk de transvetten en verzadigde vetten die gebruikt worden in voorverpakte producten in de supermarkt, zoals de koekjes, gebak en andere snacks. Neem hier dan ook niet te veel van.

Onverzadigde vetten vind je vooral in:

 • Plantaardige producten. Voorbeelden hiervan zijn verschillende oliën, zoals: olijfolie, lijnzaadolie en zonnebloemolie. Ook zitten onverzadigde vetten veel in noten en zaden, denk hierbij aan: amandelen, pinda’s, cashewnoten en zonnebloempitten. In Avocado zit ook veel onverzadigd vet.
 • Dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vissoorten: Zalm, haring, makreel en forel.

Suiker

Suikers vallen onder de koolhydraten. Koolhydraten zijn net als vet en eiwitten belangrijke voedingsstoffen. Minimaal 40 tot maximaal 70% van onze energie moet uit koolhydraten gehaald worden voor een gezonde energieverdeling. Suiker is dus een energiebron, maar behalve calorieën levert het geen belangrijke voedingsstoffen. Het beste kun je de energie van koolhydraten daarom niet uit puur suiker halen, maar uit producten zoals volkorenbrood, peulvruchten, fruit en melk. Deze producten leveren naast suiker ook nog andere belangrijke voedingsstoffen,  zoals vitamines, vezels en calcium.

In de producten in de supermarkt worden voornamelijk geraffineerde suikers (tafelsuiker) en/of glucose-fructose siroop  toegevoegd, die niets meer dan calorieën leveren. De meeste suikers die we binnen krijgen komen uit de producten die we kopen, denk hierbij aan chocola, koek, snoep en frisdrank, maar ook aan vele andere producten. Zo zit er in een eetlepel ketchup al gauw een klontje suiker en wordt er aan fruit in blik vaak extra suiker toegevoegd. Producenten stoppen hun  producten vaak vol met suiker – onder veel verschillende namen- en als consument is het bijna onmogelijk om alle soorten te onderscheiden.

Suiker op zich is geen dikmaker, maar te veel suiker wel. Als je inname hoger is dan je verbruik kom je aan. Een overschot van zo’n 20 calorieën per dag kan bij een gemiddelde vrouw ertoe leiden dat ze een kilo per jaar aankomt. Dit is ongeveer één suikerklontje per dag extra.

Zoetstoffen kunnen veel schelen in calorieën, maar niet iedereen geeft hier de voorkeur aan. Het kan voor een andere smaak zorgen, maar ook over de veiligheid ervan is niet iedereen het eens. Twijfel je aan de veiligheid, kies dan voor de natuurlijke zoetstof Stevia.

Er zijn zoveel verschillende producten met minder suiker en aangezien de suikers voornamelijk uit de drankjes komen heb ik deze subgroep gemaakt.

Voorbeelden van drankjes met weinig suiker:

 • Thee
 •  Koffie
 • Water (smaakje zelf maken? Voeg fruit toe of munt)
 • Spa bruisend citroen en munt. Let op: in de spa citron zit juist wel veel suiker!
 • Frisdranken light
 • Bar le duc citroen
 • Optimel
 • Alpro Amond Unsweetened
 • Chrystal Clear
 • Karvan Cevitam Stevia. Let op: Bevat nog steeds suiker, maar minder
 • Aanmaaklimonade met minder suiker, bijvoorbeeld: Cool Bear, Slimpie, Céréal of Teisseire\
 • Slimpie meeneempakjes drinken