Je bent hier: Home > Health > Eetbuien tijdens je menstruatie? Zo zit het echt

Eetbuien tijdens je menstruatie? Zo zit het echt

Health
Eetbuien tijdens je menstruatie? Zo zit het echt

Staat jouw menstruatieperiode ook gelijk aan eetbuien, ultieme cravings naar chocolade en een maar niet te stillen drang om alles in je mond te stoppen? Sommige vrouwen hebben hier gewoon nét even wat meer last van dan anderen als ze ongesteld worden. Puur psychisch? Wij zochten het voor je uit.

Hormonen

We zijn ons er allemaal van bewust dat onze hormoonhuishouding tijdens de menstruatie flink door de war worden gebracht. Zo hebben we tijdens deze periode vaak een tekort aan oestrogeen, wat kan zorgen voor depressies, angsten, geen zin in seks en stemmingswisselingen. Oestrogeen heeft ook veel invloed op het niveau van een ander stofje, namelijk seratonine. Dit gelukshormoon kan zorgen voor een extreme behoefte aan zoetigheid, met name koolhydraten en zetmeel. Door het eten hiervan ga je meer van deze hormonen aanmaken en voel jij je automatisch vrolijker. Vooral de combi van zoet, vet en wat zout doet het goed voor je hormoonlevels. Cravings naar chocolade? Heel logisch! Chocolade bevat veel magnesium, waar veel vrouwen nogal vaak een tekort van hebben. Daarnaast bevat het een stofje genaamd fenylethylamine, wat ook weer zorgt voor meer aanmaak van serotonine.

Lees meer
Deze vier producten maken je menstruatieperiode een stuk dragelijker

IJzer

Door bloedverlies tijdens je menstruatie gaat er heel veel ijzer verloren. Dit ga je simpelweg tegen door veel ijzer te eten. Zo zijn rund- en lamsvlees, volkorenbrood, groene bladgroenten, broccoli en sperziebonen goede bronnen voor ijzer. Door extra vitamine C te eten wordt de opname van ijzer weer bevorderd. Eet hiervoor voldoende groenten (rode paprika en broccoli) en fruit (kiwi en sinaasappel).

Bloedsuikerspiegel

Honger in de tweede helft van je cyclus is vaak het gevolg van een te hoge bloedsuikerspiegel. Je lichaam heeft té vaak insuline moeten aanmaken, waardoor je cellen insuline-resistent worden. Door een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel, verminder je ook automatisch de kans op eetbuien. Hoe? Eet niet teveel snelle koolhydraten (uit granen, pasta, brood, frisdranken, vruchtensappen en zoetigheid) en drink koffie en alcohol met mate. Ze zorgen namelijk voor enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Stress

Stress stimuleert het hormoon cortisol en zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel en een verkeerde balans van je hormonen. Vermijd toevoegingen en probeer alleen onbewerkte producten te eten.

Lees ook
Veel last van jouw ongesteldheid? Hierdoor misschien niet meer

Wat mag dan nog wel?

Klinkt dit voor jou alsof je niets meer mag eten? Don’t worry! Hier volgen een aantal tips waar jij je eetpatroon perfect mee op peil houdt tijdens je menstruatieperiode: voldoende ijzer, zonder schommelingen in je suikerspiegel en geen stress.

  • Begin de dagen wanneer je het meest last hebt met een ontbijt dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, bijvoorbeeld: havermout, volkorenbrood, kwark of een omelet.
  • Lijnzaad helpt bij het op peil houden van je oestrogeenniveau.
  • Verhoog je omega 3-vetzuren door het gebruik van krillolie, algenolie, vette vis of supplementen.
  • Verhoog je serotonine niveau met natuurlijke supplementen door bijvoorbeeld 5HTP met griffionia te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je genoeg beweegt, ja juist ook als je ongesteld bent. Met bewegen – vooral ’s morgens voor het ontbijt – stimuleer jij je cellen om weer insuline op te gaan nemen.
  • Tekort aan ijzer? Appelstroop zit er vol mee! Ook spinazie, bieten en veldsla zijn een goede keuze.
  • Zorg voor voldoende ontspanning om stress te voorkomen. Daarbij is goed en genoeg slapen ook heel belangrijk.
  • Zorg voor gezonde, zoetige snacks. Vervang snelle koolhydraten, gebak en andere suikers door goede vetten en eiwitten. Eet daarbij voldoende groente, deze bevatten veel vezels en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Upgrade je salade door het toevoegen van zaden/pitten, bonen en peulvruchten (eiwitten en vetten) en haal je ‘langzame’ koolhydraten uit havermout, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groente en fruit.

Tot slot: een eetbui tijdens je menstruatie kan ook het gevolg zijn van emotionele honger. Dit is zogenaamde honger door verveling, verdriet, vermoeidheid of juist omdat je happy bent. Ga na of je echt honger hebt, of dat je om een van bovenstaande redenen geneigd bent meer te eten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee