Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Eet het chocoladepuntje van je Cornetto voortaan niet meer op!

Eet het chocoladepuntje van je Cornetto voortaan niet meer op!

Eet het chocoladepuntje van je Cornetto voortaan niet meer op!

Het onderste puntje vol chocola van je Cornetto-ijsje is altijd een feest, en voor velen het lekkerste stukje van het ijsje. Maar nu blijkt dat je dat stukje chocola voortaan beter niet meer kunt opeten. Say what?

Onsmeltbare chocola?
In een college aan de Universiteit van Utrecht maakte de Belgische scheikundige Bert Weckhuysen dit statement. De chocolade van een Cornetto zit onder in het hoorntje, dus mag die niet te snel smelten in de hand. Dat zou zonde zijn, maar van chocolade die niet smelt hebben we nog nooit gehoord. Toch is het mogelijk. Maar áls je het smeltpunt van een stof wilt controleren, moet je de samenstelling van de vetten te beïnvloeden.

Hoe dan?
Met behulp van katalysatoren kun je onverzadigde (vloeibare) vetten omzetten in verzadigde (vaste) vetten. Dat gebeurt in reusachtige vaten. Maar als zo’n vetzuurmolecule gaat reageren, ontstaan er andere verbindingen waardoor ook transvetten ontstaan – en zo maak je van gezonde vetten ongezonde vetten, als we Bert moeten geloven. Zonde…

Natuurlijk weten we écht wel dat ijsjes niet de meest gezonde keuze zijn, maar dit hadden we toch niet verwacht. Blijven jullie het ijsje helemaal opeten, of gooien jullie voortaan het chocoladepuntje linea recta in de prullenbak?

Lees ook:

Bron: nieuwsblad.be

Shoppen is altijd een goed idee