Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Code rood: eerste hulp bij PMS

Code rood: eerste hulp bij PMS

Code rood: eerste hulp bij PMS

Vrouwen worden al sinds mensenheugenis ongesteld, maar zodra het over tampons of bloed gaat, draaien nog steeds alle hoofden weg. En dat terwijl het zo normaal is.

Lees ook: Dit kun je het beste eten en drinken als je last hebt van menstruatiepijn

PMS, oftewel het premenstrueel 
syndroom, is de naam die we geven aan de onaangename symptomen die je kunt hebben in de periode voorafgaand aan je menstruatie. Meestal gaat het bij PMS niet om ernstige, maar wel vervelende  ongemakken die meestal verdwijnen na de eerste dag van je menstruatie. De meest voorkomende: buik- en rugpijn, hoofdpijn, een slecht humeur, sterkere emoties, (pijnlijk) gezwollen borsten, een opgeblazen buik, puistjes en voortdurende 
trek. Hoe erg je daar last van hebt, verschilt per persoon, leeftijd en cyclus. De oorzaak van PMS is nog steeds onduidelijk en het bestaan ervan is nog niet wetenschappelijk bewezen. Vermoedelijk gaat het 
om een combinatie van hormoonschommelingen, psychosociale  problemen, stress en voeding. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: kun je er wat tegen doen?

Eerste hulp bij PMS

Een probleem waarvan je de oorzaak niet 
kent, is natuurlijk moeilijker te behandelen. Toch zijn er enkele hulpmiddelen waarop 
je kunt terugvallen.

1. Geneesmiddelen

Hoewel het niet aan 
te raden is om meteen naar medicatie te 
grijpen, kan een pijnstiller de pijn verlichten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij 
pijnlijke borsten, kan ook een vitamine E-kuur worden voorgeschreven. Ook zijn 
er pilletjes op basis van broccoli die PMS zouden aanpakken. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst je huisarts of apotheker voor je aan de medicatie gaat.

2. Voeding

Het is altijd goed om evenwichtig 
te eten, maar rond je menstruatie geldt dat nog meer. Probeer snelle koolhydraten en suikers 
te vermijden. Zo houd je je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je minder last krijgt van moodswings. Vermijd ook cafeïne en alcohol om een verstoorde hormoonbalans te voorkomen.

3. Minder stress

Gun jezelf extra me-time door een bad te nemen, voldoende te slapen of aan bijvoorbeeld yoga te doen. Ook je stressniveau heeft impact op je hormonale huishouding en PMS.

4. Bewegen

Je mag dan niet in topvorm 
zijn, sporten kan juist verlichting brengen. Lichamelijke inspanningen stimuleren de 
productie van endorfine, waardoor je je 
gelukkiger voelt. Bovendien verbetert de inspanning de functie van je hart en je longen, waardoor fysieke klachten afnemen.

Het hele artikel lees je in Flair 34. Deze editie ligt nu (t/m 28 augustus) in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: iStock