Je bent hier: Home > Health > Voor eens en altijd: zó lang blijft je voedsel echt goed in de koelkast!

Voor eens en altijd: zó lang blijft je voedsel echt goed in de koelkast!

Health
Voor eens en altijd: zó lang blijft je voedsel echt goed in de koelkast!

We gooien heel veel eten weg wat in de koelkast ligt, uit angst om ziek te worden omdat de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken is. Maar is die datum eigenlijk wel zo’n goede maatstaf, of kun je een product nog best eten naderhand?

Weggegooid geld
Uit onderzoek is gebleken dat we met z’n allen zo’n 165 biljoen dollar aan eten weggooien per jaar, en dat is toch best shocking. Vooral omdat The National Resource Defense Council ons haarfijn uitlegt dat de houdbaarheidsdatum niet vertelt tot wanneer je het product kan eten, maar wanneer het product zijn optimale kwaliteit bereikt heeft.

Verschillende indicaties
De website  USDA adviseert consumenten om producten aan te schaffen voor de ‘verkopen voor’ datum die op de verpakking staat. Dat kunnen we nog begrijpen, maar de ‘tenminste houdbaar tot’- indicatie kunnen we veel breder opvatten dan we dachten. Het geeft namelijk aan wanneer het product de beste smaak en kwaliteit bereikt heeft, maar niet dat het product na het verstrijken van de datum niet meer te eten is.

Bacteriën
USDA zegt dan ook dat het prima is om de producten na de datum op de verpakking nog te eten, maar dat er geen garantie is dat je er niet ziek van wordt. Dit heeft echter niets met de datum te maken, maar met de manier van verpakken van de producten. Want als een product niet goed verpakt is, kunnen er alsnog bacteriën ontstaan – of de houdbaarheidsdatum nou verstreken is of niet.

Hieronder een ontzettend handig overzicht van veelgebruikte producten, en hoe lang ze houdbaar zijn. Zo heb je voor eens en altijd duidelijkheid, en hoef je niet onnodig voedsel weg te gooien!

Ongekookt gevogelte, 1 à 2 dagen houdbaar na aanschaf.

uncooked-poultry

Ongekookt vlees is 3 tot 5 dagen gekoeld houdbaar na aanschafdatum. In de vriezer blijft dit tot 12 maanden goed!

uncooked-beef-veal-pork-and-lamb

Eieren, 3 tot 5 wéken goed na aanschafdatum!

eggs

Spek, ongeopend en in de koelkast tot 2 weken goed.

bacon

Vleesbeleg. Ongeopend en in de koeling tot 2 weken goed, maar geopend slechts 3 tot 5 dagen houdbaar. In de vriezer blijft dit tot 2 maanden goed!

lunch-meat

Voorverpakte noten, houdbaar voor 10 tot 12 maanden!

nuts

Een geopende pot pindakaas blijft 3 tot 4 maanden goed!

an-opened-jar-of-peanut-butter

Chocola, ongeopend en op kamertemperatuur houdbaar tot 9 maanden!

chocolate

Melk blijft ongeveer een week na de ‘verkopen tot’ datum goed. Ruikt de melk zuur, of zitten er klontjes in? Dan is de melk toch eerder al niet goed meer.

milk

Kropsla blijft gekoeld een week goed.

lettuce

Verse zalm blijft ongeopend 2 dagen na aanschaf goed. Bevroren is zalm 2 tot 3 maanden te bewaren!

fresh-raw-salmon

Ketchup blijft ongeopend 1 jaar goed, en gekoeld en geopend ongeveer 6 maanden.

ketchup

Rode wijn blijft ongeopend 3 jaar of langer goed. Geopende rode wijn kun je 3 tot 5 dagen bewaren.

wine

Ongeopende honing blijft for ever goed.

honey

Lees ook:

Bron: uk.businessinsider.com

Shoppen is altijd een goed idee