Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Een nieuw levensdoel

Een nieuw levensdoel

Een nieuw levensdoel

Gerda, 59: “Ik ben een moeder van twee zonen (19 en 20 jaar) en ben 6 jaar geleden na een ‘vechtscheiding’, gescheiden. Nog steeds ben ik in gevecht met mijn ex-man omdat er gezamenlijke belangen zijn (onze onverkoopbare woning). De kinderen wonen inmiddels op zichzelf. Hoe vind ik mijzelf weer terug nu ik geen doel meer heb in de vorm van de echtscheiding en mijn zonen?”

Heb jij een andere vraag? Vraag dan nu gratis advies van een professionele coach op Coach2day. Lees hieronder alvast het antwoord op de vraag van Gerda.

Coach Astrid Maria
Vechten kan een doel geven. Een levensdoel, kan het zelfs worden. Het kan lijken of vechten je energie geeft, omdat je verder moet met proberen te redden wat te redden valt. Maar daarmee is vechten op twee manieren een valkuil.

Ten eerste omdat vechten in realiteit geen energie geeft, maar aan jou onttrekt. Alles wat je in je hebt, druk je als het ware naar buiten, om het daar te gebruiken. Daarom put vechten je ongezien uit.

Ten tweede omdat vechten altijd de buitenwereld betreft. Het gaat niet om de beste en eerste investering die je als mens blijvend en constant zou moeten doen: de investering in jezelf. Je eigen kracht, groei, identiteit, vervulling. Die krijgen vooral bij vrouwen al snel te weinig aandacht omdat onze aandacht zo sterk op anderen gericht kan zijn.

Vergis je niet als het om het vechten gaat, vechten kan verslavend zijn. Het kan je als het ware voorspiegelen dat dit het enige is dat er nog is in je leven, dat dit de enige juiste weg is voor jou, én dat je door moet vechten tot je blauw ziet – en er mogelijk zelfs leiden tot een burn-out. Ik zou je willen voorstellen om nieuwe wegen te gaan onderzoeken. Wegen waarbij jij zelf centraal staat.

Coaching
Levensenergie, een levensdoel. Het zijn grote woorden, die vaak te vinden zijn in niet zo heel grote dingen. Vertel mij, of liever, vertel jezelf eens, Gerda: wie ben jij op je meest eigen momenten? Wat zijn karaktereigenschappen die bij jou horen? Op welke manier ben je creatief, welke interesses heb je die zijn ondergesneeuwd door je focus op anderen? Hoe was je als kind, Gerda, als klein meisje? Liggen in je verleden aanknopingspunten om te vermoeden dat er meer aan jou is dan dit wat er nu aan de hand is – het gevoel dat er geen doel is als er geen anderen zijn om voor te zorgen of tegen te vechten? Graaf eens diep. Durf eens diep te graven. Ken je je eigen, individuele dromen nog, dingen die niet alleen te maken hebben met anderen? Schrijf er eens over, zet eens wat gedachten op papier. Herinner je eens dingen die je over jezelf hebt ontdekt, of eigenschappen die anderen hebben benoemd, talenten. Talenten, dromen, wensen, eigenschappen, ze kunnen en mogen klein of groot zijn in de ogen van jouzelf of de wereld. Dat is allemaal prima. Als het maar ‘eigen’ is.

Tips
Er zijn mensen die op hun tachtigste een boek schrijven. Er zijn mensen die na een heleboel jaren aan anderen te hebben opgeofferd, hun ondergesneeuwde interesses oprakelen en een nieuw leven beginnen. Er zijn mensen die een internet-groep opzetten voor gelijk gestemde anderen. Er zijn mensen die… noem het maar op. Maar alles begint bij het vinden van het beginpunt van de draad van je eigen leven. Wees niet bang voor een beetje leegte, maar stel je open voor alle goede dingen die deze leegte kunnen gaan vullen. Wees daarin actief, maar sta ook open voor onverwachte dingen die het leven op jouw pad brengt. Vergeet niet dat het vooral voor vrouwen die hun leven in dienst van anderen hebben gesteld, niet ongewoon is als ze op of na hun zestigste zeggen: wat heb ik veel over mijzelf ontdekt. Wat kan het leven op deze manier mooi zijn. Sterker nog, sommigen hebben zelfs een mooier leven dan ze ooit hadden gehad in de tijd dat ze in alles anderen voor lieten gaan.

Plan
Maak de omslag van de negatieve energie van het vechten, naar de positieve energie van het creëren. Beperk het gevecht met je ex tot het minimum, en wees bedacht op de menselijke neiging om zo gewend te zijn aan het gevecht dat je het blijft opzoeken. De beste investering van je leven is die, in de persoon die er altijd voor jou zal zijn: jijzelf. Van jou uit begint alles, ook de stap naar een door jouzelf gevuld leven met de juiste, positieve energie uitwisselende mensen daarbinnen. Keer het roer van je schip, Gerda. Nu is het moment.

Alle goeds en veel inspiratie gewenst!