Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mannen gebruiken hun baard om vrouwen aan te trekken

Mannen gebruiken hun baard om vrouwen aan te trekken

Mannen gebruiken hun baard om vrouwen aan te trekken

Half mannelijk Nederland heeft een baard. En volgens wetenschappers is daar een verklaring voor. Kort gezegd, mannen zijn net apen.

De baard is overal. Of je hipster bent of niet, de kans is groot dat je mannen kent met een flink bos gezichtsbeharing. En misschien heeft je vriend er wel eentje. Het leek er even op dat de baard zijn piek had bereikt in 2014. De verwachting was dat hipstermannen hun baarden massaal af zouden scheren omdat ze niet meer uniek waren. Maar het tegenovergestelde gebeurde: baarden werden nog dikker en nog langer. De wetenschap komt met een nieuwe verklaring: mannen gebruiken hun baard om vrouwen aan te trekken, het is namelijk een teken van dominantie.

Versiertruc

Of je het nu wil of niet, vrouwen vinden een baard aantrekkelijk. Ja, zelfs als je het niet mooi vindt, reageer je er onbewust op. Hoe dit komt? Een baard geeft aan dat een man krachtiger is in de samenleving. Dat meent een stel onderzoekers van een Australische universiteit. Zij bestudeerden 154 soorten primaten en ontdekten dat opvallende uiterlijke kenmerken in het voordeel werken van de mannetjes die in grote, complexe groepen leven. Voorbeelden zijn de neuzen van neusapen en de capes van mantelbavianen. Volgens de onderzoekers zijn baarden vergelijkbaar met dit soort uiterlijkheden. Hoe meer concurrentie een man krijgt, hoe flamboyanter hij wordt.

Lees ook:
Deze onverwachte dingen vinden mannen aantrekkelijk bij vrouwen

Sexy

Die opvallende kenmerken maken mannen sexueel aantrekkelijker voor vrouwen. Zo zagen de wetenschappers bijvoorbeeld dat mannelijke resusaapjes met een donkerrood gezicht vaker werden benaderd door vrouwtjes. Maar ook competitie onder mannen is een reden voor de ontwikkeling van dit soort uiterlijkheden. Mannen met baarden kunnen volgens de onderzoekers door vrouwen gezien worden als agressiever en dominanter, en dat maakt ze op sexueel vlak aantrekkelijker omdat vrouwen zich aangetrokken voelen door schijnbaar machtige mannen. Een beetje hipsterman laat die baard voorlopig dus nog lekker groeien…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail | beeld: GettyImages