Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Earl Grey thee: waarom heet het eigenlijk zo? En wat zit er allemaal in?

Earl Grey thee: waarom heet het eigenlijk zo? En wat zit er allemaal in?

Earl Grey thee: waarom heet het eigenlijk zo? En wat zit er allemaal in?

Buiten is het nat en grauw, binnen is het warm en gezellig. En daar hoort een lekker warm kopje thee natuurlijk ook bij. Grote kans dat je dan voor Earl Grey kiest. Dat is namelijk een van de meest populaire theesoorten. Maar waarom heet het eigenlijk zo? En wat zit er allemaal in?

Wat zit er allemaal in?

Earl Grey is een melange van zwarte thee. Deze wordt op smaak gebracht door een klein vleugje bergamot, de zure citrusvrucht. Bergamot is dus het cruciale ingrediënt voor dat lekkere kopje thee. Want uit welk type het mengsel verder ook bestaat, het blijft Earl Grey. Maar dat was niet altijd zo, want de traditionele variant van de Earl Grey thee is een melange van Indiase en Sri-Lankaanse thee. Maar inmiddels kent deze theesoort veel varianten, zoals de Lady Grey (met korenbloessem), Russische Earl Grey (met citrusschil) en Earl Rooibos (rooibosplang met bergamot).

Waarom heet het Earl Grey?

De naam komt van Charles Grey (1764-1845). Charles was een graaf, in het Engels ‘earl’. Deze graaf hield zich bezig met een aantal belangrijke wetten. Maar uiteindelijk kwam hij terecht in de geschiedenisboeken vanwege zijn thee. Toen Charles op een diplomatiek reisje ging, kreeg hij namelijk thee met bergamotolie aangeboden. Dat vond hij geweldig, daarom gaf hij de opdracht dat ze dit heerlijke goedje gingen na maken. Hij heeft het dus niet zelf bedacht, maar het leidde wel tot de allereerste Earl Grey thee.

Lees ook
Lekker leuten: déze 5 theesoorten zijn het allergezondst

Welke is de beste?

Maar welke Earl Grey is nou het allerlekkerst? Nou, waarschijnlijk is dit er niet eentje uit de supermarkt. In theezakjes zit vaak niet de hoogste kwaliteit thee en wordt er vaak ook nog hier en daar wat toegevoegd. Bijvoorbeeld zetmeel, suiker of zelfs plastic bolletjes. Daarom kun je toch het beste even langs een speciaalzaak gaan en daar vragen voor Earl Grey ‘van één plantage, uit één oogst’. Maar ben jij iemand die supermarkt thee ook prima vindt? Volgens het testpanel kwamen de Earl Greys van Clipper en La Place het beste uit de test.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages