Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Durven & doen

Durven & doen

Durven & doen

Hoe is het mogelijk dat je dingen die je eerst wel durfde nu liever niet meer doet? Zoals bijvoorbeeld met attracties? Een achtbaan die je vroeger kon dromen, stap je nu voor geen goud meer in. Wat gebeurt er op zulke momenten in je lijf en in je hoofd?

Kracht
Er zijn drie soorten zwaartekrachten in attracties, die invloed hebben op het gevoel dat je er van krijgt. Het kan je een (adrenaline) kick geven, of je wordt er misselijk van:

Acceleratie krachten: Deze voel je bij het versnellen en vertragen van achtbanen. Ze zorgen voor verwarring in het lichaam, wat vaak wordt omschreven als een ‘raar’ gevoel.
Gravitatie krachten: Deze kracht is ook bekend als G-kracht, en voel je als je naar boven (negatief) of beneden (positief) gaat. Deze herken je misschien als ’kriebels in de buik’.
Laterale krachten: Ook bekend als centrifugale krachten, en deze voel je bij het ronddraaien. Voor deze kracht zijn de meeste mensen gevoelig.

Waar ben ik?
Er is ook een andere factor die misselijkheid veroorzaakt: verwarring in het brein. Deze ontstaat als je in attracties niet meer weet waar je bent of waar je naartoe gaat. In combinatie met een van de krachten kun je hier misselijk van worden.
Cindy: “Een achtbaan kan me niet snel, en vaak genoeg over de kop gaan, dat geeft een kick. Maar in Villa Volta weet ik nog steeds niet wat er nou eigenlijk gebeurt. Ik kom er niet misselijk uit, maar mijn lichaam voelt toch een beetje van slag.”

Love it or hate it?!
In schommelschepen ondervindt je lichaam zowel acceleratiekrachten als gravitatiekrachten. Hiervoor geldt meestal: love it or hate it!
Yvonne: “Met de schipschommel Halve Maen heb ik geen probleem, maar als ik onder die achtbanen uit kan komen, vind ik dat prima! Als ze er allebei in willen, strijk ik over m’n hart en ga ik mee. Maar ik hou niet zo van dat vrije-val-gevoel!”

Tips & Tricks
– Hoe groter de achtbaan, hoe beter omdat je de baan makkelijk kunt volgen en minder heen en weer wordt geslingerd omdat je ruimere bochten maakt.
Evi: “In de Python merk je niet eens dat je over de kop gaat, omdat je zo strak zit. Ik vond het echt super!”
– Vaak is misselijkheid ook psychisch. Als je bang bent om misselijk te worden, kan dit stress opleveren waar je ook daadwerkelijk misselijk van wordt.
Noud: “In de Vogel Rok is het donker, daar zie ik niet wat er gebeurt dus dat vind ik eng. In de Bobbaan ben ik al geweest, dus ik weet dat ik dat durf!”
Probeer onbevangen in een attractie te stappen en bedenk dat al miljoenen mensen je voor zijn gegaan én er levend uit zijn gekomen!

In het kader van hun 60-jarig bestaan mocht ik met mijn vriendin Yvonne (36) en haar kinderen Noud (8) en Evi (6) een weekend naar de Efteling. Volg onze belevenissen 7 weken lang in deze blog en lees ook de overige artikelen!