Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Niet aan beginnen: medici bezorgd om nieuwe, gevaarlijke sporttrend ‘dry scooping’

Niet aan beginnen: medici bezorgd om nieuwe, gevaarlijke sporttrend ‘dry scooping’

Niet aan beginnen: medici bezorgd om nieuwe, gevaarlijke sporttrend ‘dry scooping’

Op TikTok gaat een nieuwe, tamelijk bizarre trend rond die al tot meerdere ziekenhuisopnames heeft geleid. ‘Dry scooping’ houdt in dat je een lepel pre-workout poeder (en soms proteïnepoeder) neemt zonder die te mixen met water of melk. Medici maken zich grote zorgen. 

Hartaanval

Veel mensen mixen een pre-workout poeder met water of melk om zichzelf tijdens het sporten meer fysieke energie en mentale focus te geven. Door het poeder niet te mixen, zou het effect van dat poeder nog sterker zijn. Dat is alleen bepaald niet zonder risico.

Een 20-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen nadat ze ‘dry scooping’ had gedaan en een hartaanval kreeg. Een fitness influencer die vier droge lepels poeder at en vervolgens vier lepels mixte met water moest naar het ziekenhuis vanwege een gevaarlijk hoge bloeddruk en hersenzwelling. Een andere vrouw kreeg ademhalingsproblemen nadat ze dit probeerde.

Niet bewezen

Veel pre-workout supplementen bevatten cafeïne, koolhydraten, aminozuren, groene thee-extract, creatine monohydraat en vitamine B. Uit onderzoek blijkt dat sommige van die ingrediënten kunnen helpen sportprestaties te verbeteren, maar veel van die zogenaamde voordelen zijn niet bewezen.

Blend

Als je die ingrediënten tot je neemt zoals voorgeschreven, kan het poeder niet zoveel kwaad. Omdat ieder lichaam anders is, reageert ook iedereen anders op het middel. Omdat veel van deze producten een blend zijn, is het lastig te zeggen hoeveel van die ingrediënten je precies binnen krijgt. Daardoor is het dus ook lastig om te pin pointen welk ingrediënt werkt en welke niet.

Hartkloppingen en ademhalingsproblemen

Maar zelfs de goed afgewogen en onderzochte ingrediënten zijn niet risicoloos. Die poeders kunnen bijvoorbeeld een hoge dosis cafeïne bevatten. Dat kan zorgen voor nervositeit, buikpijn en een verhoogde hartslag. Zeker wanneer je het poeder in grote hoeveelheden of onverdund tot je neemt. Een cafeïne-overdosis leidt tot hartkloppingen, pijn op de borst, ademhalingsproblemen en duizeligheid en je kunt er dus door in het ziekenhuis belanden. Als je een onderliggend hartprobleem hebt, medicatie neemt die hetzelfde effect heeft of een lage cafeïne-tolerantie hebt, kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

Stikken

En dan nog één dingetje: een lepel droog poeder doorslikken is ook geen feest. Je kunt erdoor stikken of ademhalingsproblemen krijgen. De meeste mensen komen daar wel met wat hoesten en rochelen vanaf, maar als je bijvoorbeeld astma hebt zijn de consequenties groter. Ook als je longproblemen hebt, wil je dit risico niet lopen.

Lees ook
Heb je een hekel aan sporten? Probeer dan deze fantastische ABBA-workout eens

Voor de meeste mensen is goede voeding meer dan voldoende voor een goede work-out. Als je toch per se een supplement wil proberen, kun je dat het best doen in overleg met een arts of een geregistreerde sportdiëtist. Neem het supplement altijd in zoals voorgeschreven en ga voor een merk dat is getest door een onafhankelijke partij.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Flair | Beeld: Getty