Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dít is de reden dat dromen zo belangrijk is voor je hersenen

Dít is de reden dat dromen zo belangrijk is voor je hersenen

Dít is de reden dat dromen zo belangrijk is voor je hersenen

Vaak als je een goede nacht achter de rug hebt, wordt je ’s morgens weer fris en fruitig wakker. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal terwijl we slapen? De meeste van ons zullen dan lekker aan het dromen zijn. Gemiddeld spenderen we namelijk zes jaar van ons leven aan dromen. Whut?! Maar waarom dromen we eigenlijk? 

REM-slaap

Tijdens onze REM-slaap, ‘Rapid Eye Movements’-stadium, komen ongeveer tachtig procent van je dromen voor. Onze dromen helpen ons om overdag herinneringen op te kunnen slaan en vele prikkels te kunnen verwerken. Als je in je REM-slaap bent, bewegen je ogen druk heen en weer, gaat je hart sneller kloppen en stijgt je bloeddruk. De activiteiten in je hersenen komen namelijk heel erg overeen met de activiteiten die je overdag doet, maar je spieren zijn juist wel helemaal verlamd. Iemand die acht uur per dag slaapt, heeft ongeveer 25% van die tijd in het ‘Rapid Eye Movements’-stadium gezeten.

Zuurstof

Inmiddels weten we al heel veel over de betekenissen van onze dromen, maar waarom dromen we eigenlijk? Uit onderzoek is gebleken dat tijdens onze REM-slaap hersenverversing plaatsvindt. Je hersenen krijgen tijdens jouw dromen extra veel zuurstof. Het gevolg hiervan is dat je een verhoogde bloedstroom krijgt, dit is weer goed voor het verwijderen van afvalstoffen in ons bloed en de toevoer van allerlei voedingsstoffen. Dit is iets wat heel belangrijk is, tijdens je slaap spoelen je hersenen meer afvalstoffen weg dat in de tijd dat je wakker bent. De REM-slaap helpt dus mee aan het schoonhouden en daardoor ook de gezondheid van je hersenen.

Slapende muizen

Voor een onderzoek over de REM-slaap hebben onderzoekers slapende muizen bestudeert. Om de hersen bloedvaten zichtbaar te maken gebruikte ze kleurstof en een fluorescerend licht. “Op deze manier konden we de rode bloedcellen in de haarvaten van de neocortex bij niet-verdoofde muizen direct observeren”, laat hoofdauteur van de studie, professor Yu Hayash, weten.

Lees ook
De meeste dromen zijn géén bedrog: dit is waarom je over iets droomt

Alzheimer

De resultaten waren zeer verassend. “Er liep een enorme stroom rode bloedcellen door de hersenen tijdens de REM-slaap, maar er was geen verschil tussen niet-REM-slaap en de wakkere toestand, wat aantoont dat REM-slaap een unieke toestand is.” Het is niet alleen heel fijn om te weten dat het dus heel gezond is voor je hersenen om te dromen, maar dit onderzoek brengt te wetenschap ook weer een stukje dichterbij nieuwe behandelingen voor aandoeningen zoals Alzheimer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages