Je bent hier: Home > Health > Ga je goed op droevige muziek? Hiér komt het door

Ga je goed op droevige muziek? Hiér komt het door

Health
Ga je goed op droevige muziek? Hiér komt het door

Muziek, het gros kan niet zonder. Maar hoe komt het toch dat we massaal zo lekker gaan op droevige deuntjes? Want zeg nou eerlijk, soms is dat preciés waar je zin in hebt, toch?

By the way: het gegeven beperkt zich trouwens niet alleen tot muziek; we houden immers ook massaal van trieste films en melancholische literatuur.

Empathie

Uit onderzoek blijkt dat mensen houden van droevige vormen van kunst om verschillende redenen. “Een centraal mechanisme dat in meerdere recente onderzoeken is benadrukt, is het gevoel ontroerd of aangeraakt te zijn”, aldus Jonna Vuoskoski, universitair hoofddocent aan de afdeling muziekwetenschap van de universiteit van Oslo. Uit haar studie blijkt dat mensen die empathisch zijn ingesteld het meest ontroerd worden door trieste muziek of films en er bijgevolg ook meer plezier uit halen. Klinkt logisch, toch?

Nostalgie

Uit datzelfde onderzoek bleek verder ook dat sombere muziek en andere vormen van kunst emoties oproepen die veel mensen als plezierig ervaren. Denk hierbij aan gevoelens van nostalgie, rust en verwondering.

Meten is weten

Andere onderzoekers die de aantrekkingskracht van droeve muziek bestuderen, beweren dat ernaar luisteren therapeutisch kan zijn voor wie verdriet of verlies te verwerken heeft. “We hebben ingebouwde psychologische, hormonale en fysiologische systemen die het omgaan met deze emoties vergemakkelijken”, zegt Tuomas Eeroma, professor muziekgeschiedenis aan de Durham universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Deze systemen worden gestimuleerd door het horen van muziek.

Troost

Tot slot: het feit dat muziek (of kunst) in de meeste gevallen niet-interactief is, is een voordeel in situaties van verlies of verdriet. Er wordt immers niet geoordeeld of doorgevraagd. Je weet wel, je moeder (of oudere zus) die maar blijven doorvragen of het wel goed met je gaat na break-up 33. Annoying! Enfin, een liedje waarmee je je kan vereenzelvigen biedt dus troost. En dat zónder de bagage die sociale interactie met een ander mens vaak met zich meebrengt. Love it!

Lees ook
Dol op kleding met stippen? Volgens de wetenschap is er een logische verklaring voor

Voorwaarde

P.S. door aandachtig naar muziek te luisteren word je rustiger, gelukkiger en meer in balans. De voorwaarde is dan wél dat je luistert naar muziek waar je van houdt. En laat dat nou net een portie love songs zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Pexels

Shoppen is altijd een goed idee