Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Drink ik teveel alcohol?

Drink ik teveel alcohol?

Drink ik teveel alcohol?

Zoe (38): Mijn vriendin zegt dat we teveel drinken,

Eigenlijk drinken we elke dag wel 2 glazen wijn of iets anders en in het weekend drink ik 1 of 2 avonden tijdens het uitgaan best veel, dan lig ik lichtelijk of soms zwaar aangeschoten in mijn bed. Ik probeer 1 dag in de week niet te drinken. Verder eet ik gezond, heb een normaal gewicht. Graag jullie commentaar, bvd.

Coach Anja
Heel veel volwassenen (86% van de mannen en 76% van de vrouwen, volgens het CBS) drinken wel eens een glaasje alcohol. Maar er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen ‘een keer een glaasje’ en elke avond een glas. Wanneer is het teveel?
Coaching
De Gezondheidsraad erkent dat alcohol en gezond leven best samen kunnen gaan. Maar daar zitten wel wat spelregels aan verbonden. In de praktijk komt dat neer op maximaal 2 standaard glazen per dag voor een man en maximaal één glas per dag voor een vrouw. Dit advies geldt voor mensen die gewend zijn alcohol te drinken. Wat je ook niet moet doen, is gaan ‘stapelen’; veel mensen denken dat als ze per dag een glas mogen, het ook geen kwaad kan als ze dan in één keer 7 drankjes drinken. Dat is dus zeker niet het geval.

Je kunt jezelf afvragen waarom je alcohol drinkt; is het de gezelligheid, het verdovende effect? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het meestal makkelijker om (eerder) nee te zeggen, als je dat wenst.

Tips
In sommige gevallen is het aan te raden geen alcohol te drinken:
– als je nog moet rijden, werken, sporten of studeren
– als je zwanger bent of wilt worden
– als je borstvoeding geeft
– als je medicatie gebruikt
– jonger bent dan 16 jaar (sterke drank: 18 jaar)
Bovendien wil ik je adviseren geen alcohol te gebruiken als je moe bent of gestrest. De alcohol kan dan sneller ‘verkeerd vallen’, je wordt misselijk, duizelig of eerder onwel.