Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Drie generaties Efteling

Drie generaties Efteling

Drie generaties Efteling

Attractiepark de Efteling bestaat dit jaar 60 jaar en is ooit begonnen als een natuurpark met sportvelden, een speeltuin, en een [Sprookjesbos](http://www.vrouwonline.nl/balans/lichaam-geest/26882/sprookjes-bestaan.-echt) met 10 sprookjes. Inmiddels zijn dat er 28 en is de Efteling uitgegroeid tot een van de topattractieparken van Europa. Wie is er niet groot mee geworden? Drie generaties vertellen:

Riet (62), moeder van Yvonne en oma van Evi.
“Als kind ben ik nooit in de Efteling geweest. Voor grote gezinnen met 10 à 11 kinderen was het een hele onderneming. Pas toen ik een jaar of 17 was, ging ik voor het eerst met mijn man, toen nog mijn vriendje. De schipschommel is me door de jaren heen steeds bijgebleven; groot en hoog. Toen we zelf kinderen hadden bezochten we vooral het Sprookjesbos, omdat ze die verhalen kenden van het voorlezen. Van mijn kleinkinderen geniet ik nu net zo hard, alleen kiezen zij vaak eerst voor de andere attracties. Een dagje Efteling is en blijft leuk, ook al ben je al de 60 gepasseerd!”

Yvonne (35)
“Ik weet nog dat we een keer op moederdag naar de Efteling gingen. Moeders kregen bij de ingang een rode roos, maar mijn moeder kreeg er twee, omdat ze vier kinderen had! Als mijn vader met mijn oudste broer in de Python ging, bleven wij in het grasveld om te picknicken. Mijn moeder hield niet van achtbanen, dat heb ik overgenomen. Pas op latere leeftijd ging ik in de Python, Bobbaan of de houten achtbaan die er toen nog was. De spanning bouwt zich op als je in de rij staat. Dat herken ik ook bij mijn zoontje, terwijl mijn dochter juist onbevangen is en gewoon gáát.”

Evi (6)
“Toen we met oma naar de Efteling gingen, zijn we een rondje met het stoomtreintje geweest. En we gingen met z’n allen in Droomvlucht. Maar het langste zijn we in het Sprookjesbos geweest. Ik mocht zo lang als ik wilde bij het huisje van Repelsteeltje blijven en mama en oma gingen op een bankje op mij wachten, dat was heel leuk. En we hebben gezocht naar Assepoester, die vind ik heel mooi en toen heb ik gezien hoe de prins het muiltje aan haar voet schoof. Nu durf ik samen met mama in De Vliegende Hollander.”

Inmiddels is de Efteling 365 dagen per jaar geopend en uitgebreid met o.a. verblijfsaccommodaties, een golfbaan en theater. Als jubileumattractie is de fonteinenshow Aquanura toegevoegd. Na een dagje Efteling kun je online je persoonlijke sprookje van die dag maken en eventueel nabestellen in boekvorm.

In het kader van dit jubileum mocht ik met mijn vriendin Yvonne (36) en haar kinderen Noud (8) en Evi (6) een weekend naar de Efteling. Volg onze belevenissen, en lees ook de overige artikelen!