Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Doet anti-bacteriële zeep meer kwaad dan goed?

Doet anti-bacteriële zeep meer kwaad dan goed?

Doet anti-bacteriële zeep meer kwaad dan goed?

Heb jij altijd een flesje anti-bacteriële gel in je tas zitten en voel je je pas weer fris nadat je je handen hiermee grondig hebt gereinigd? Deze gewoonte is helaas een stuk minder gezond dan het lijkt en de Gezondheidsraad waarschuwt nu zelfs voor het gebruik van desinfecterende middelen. 

Volgens een rapport van de Gezondheidsraad zorgt het overmatige of onjuiste gebruik van desinfecterende middelen zoals anti-bacteriële zeep, mondwater, desinfecterende doekjes en ‘hygiënische’ schoonmaakmiddelen er juist voor dat bacteriën resistent worden. En de bacteriën worden niet alleen resistent tegen de desinfecterende middelen, maar ook tegen antibiotica, iets wat de volksgezondheid gevaar kan brengen.

Een ander negatief effect van het regelmatige gebruik van desinfecterende middelen is dat je behalve de slechte bacteriën ook de goede bacteriën dood, wat ook een averechts effect op je gezondheid kan hebben. Zo kan anti-bacterieel mondwater leiden tot een verhoogde bloeddruk omdat het ook de bacteriën dood die je lichaam nodig heeft. De Gezondheidsraad adviseert dan ook dat een zorgvuldiger gebruik van desinfectantia nodig is.

Lees ook:

Jakkes, deze 3 fitnesstoestellen zijn een bron van bacteriën

9 x etenswaren die je lichaam een gezonde boost geven

Deze 8 etenswaren helpen een verkoudheid te voorkomen!

Bron: nos.nl / gezondheidsraad.nl