Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een tampon gebruikt

Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een tampon gebruikt

Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een tampon gebruikt

De feestweek is weer begonnen. Je pakt je tampons en chocola er weer bij, want dit word weer een leuk feest (niet). Bijna elk persoon met een baarmoeder herkent het wel. Tampons gebruiken kan niet verkeerd gaan, toch? Laat die gedachte maar liggen, want er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. 

Hygiëne

Na een tampon inbrengen, was je meteen je handen. Dat is een logische gedachte want dat doe je ook als je gewoon naar het toilet bent geweest. Toch moet je ook je handen wassen voordat je een tampon inbrengt. Anders komen er bacteriën in je vagina, wat zorgt voor ontstekingen.

Om nog even op de hygiëne te blijven. Draag alsjeblieft je tampon niet langer dan 4 tot 8 uur. Dit kan lijden tot Toxic Shock Syndrom. Of ook wel de tamponziekte. Ook als je al weer wat minder bloed. In dat geval kan je ook beter een kleinere tampon dragen en op de dagen dat het heftiger is, grotere tampons.

Hou het touwtje droog

Herken je dat? Je hebt net je tampon verwisselt en niet veel later moet je weer plassen. Je gaat even snel plassen en laat de tampon zitten. Doe dat dus niet meer. Het kan namelijk zorgen voor infecties en ontstekingen in je urinebuis. Ook na het zwemmen is het belangrijk dat je de tampon even vervangt. Het chloor en andere bacteriën van het zwembad kunnen zorgen voor huidirritaties.

Gebruik het niet voor andere dingen

Gebruik tampons alleen als je bloedt. Niet bij afscheiding. Nadat je ongesteld bent geweest is het belangrijk dat je vagina alles kan opschonen. Plus, je vagina is een stuk droger en dat is niet goed om dan ook nog een droog stukje stof erin te stoppen. Gebruik daarom maandverband aan het eind van je periode.

Lees ook
Wat is de tamponziekte en wat zijn de symptomen?

Ook belangrijk

De plek waar de tampons staan is ook belangrijk. Bewaar ze op een droge plek, dus niet naast de wc of douche. Zo blijven ze langer goed. Ook is het beter om normale tampons te gebruiken, dan geparfumeerde tampons. Anders gaat het irriteren en dat is geen pretje.

Als laatste moet je er ook voor zorgen dat de tampon diep genoeg zit. Voel je hem nog zitten? Dan zit die niet diep genoeg. In het middelste gedeelte van je vagina zitten weinig gevoelszenuwen, dus je hoort hem niet te voelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: Beautify | beeld: GettyImages