Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zijn 15 subtiele signalen dat je misschien te veel drinkt

Dit zijn 15 subtiele signalen dat je misschien te veel drinkt

Dit zijn 15 subtiele signalen dat je misschien te veel drinkt

Een knaller van een kater is het sluitende bewijs dat je de avond daarvoor net een glas (of drie) teveel hebt gedronken. Maar ook als je niet iedere zondagochtend ontwaakt met een bonkende hoofdpijn, kan het zijn dat je toch teveel drinkt en het niet door hebt. 

Kritisch naar jezelf kijken

Tijd dus voor wat eerlijke zelfreflectie. Deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat alcohol nooit gezond is en ieder glas er een teveel is. Als je drank niet meteen wil opgeven, is het hoe dan ook verstandig eens kritisch naar je eigen drankgebruik te kijken.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de Verenigde Staten in 2020 41% meer dronken ten opzichte van 2019. Niet gek met die pittige lockdowns en weinig ander vertier. Maar ook: niet gezond. Het moet af en toe kunnen, maar voor je ’t weet is het een gewoonte om iedere avond samen een fles soldaat te maken.

Vraag je je af of je het misschien een tandje rustiger aan moet doen? Dit zijn de 15 subtiele signalen.

1. Je sociale leven draait om alcohol

Wanneer je het huis uit gaat, is dat 9 van de 10 keer om ergens anders alcohol te drinken. Tijdens afspraken met vrienden is er altijd drank in het spel en je betrapt jezelf erop dat je het minder gezellig vindt om af te spreken met een vriendin die niet drinkt.

2. Je vreest altijd dat de drank op is

Er staan altijd meerdere flessen drank koud en zodra je voorraad slinkt, hol je naar de slijter om die aan te vullen. Hamsterde jij vorig jaar geen toiletpapier maar flessen wijn? Alarmbellen.

3. Je vindt het irritant als anderen langzaam drinken

‘Drink eens door’, grap je tegen de vriendin die naar jouw maatstaven uren over een glas wijn doet. En echt een grapje is het ook niet. Je raakt geïrriteerd als je staat te popelen om een volgende ronde, maar de rest nog niet zover is. Sterker nog: als je ziet dat de ander ongeveer op de helft zit, bestel je alvast een nieuw glas.

4. Je doet aan indrinken

Indrinken deed je vroeger, toen je 18 was en het goedkoper was om thuis mierzoete mixjes te maken dan die te bestellen in de kroeg. Zo zat je al flink in de olie voor je de kroeg bereikte en het was dus meteen gezellig, was de gedachte. Nu drink je misschien nog steeds alvast een glas voor je naar een feestje gaat,  maar zou je wijzer moeten zijn en weten dat je niet een leuker mens bent als je gedronken hebt.

5. Je staat altijd met een drankje in je handen op foto’s

Vooruit: proosten is altijd een feestelijk fotomoment, dus héél gek is het niet dat je regelmatig met een cocktail in je knuisten op de foto gaat. Maar zie je dat je op de trouwfoto’s van je zus op werkelijke ie-de-re foto met een glas drank staat te zwaaien terwijl andere gasten dat niet doen? Dan is het misschien tijd voor een realitycheck.

6. Je vertoont risicovol gedrag

Wat nuchter niet eens in je op zou komen, blijkt na een paar drankjes helemaal niet zo’n slecht idee. Je kunt príma nog die vijf minuten naar huis rijden en een weddenschap aangaan om duizend piek vind je het op moment zelf hilarisch terwijl je jezelf (en anderen) misschien in groot gevaar bracht. Probeer je de momenten te herinneren waarop je na een paar glazen alcohol risicovolle dingen deed die (hopelijk) ternauwernood goed afliepen. Dikke kans dat je de volgende gaat voor een sparood.

7. Je kunt jezelf niet begrenzen

Als je goed om kunt gaan met alcohol, kun je ook goed grenzen stellen. Je weet wanneer je het volgende drankje niet moet doen of toe bent aan een glas water. Lukt het je niet een paar dagen achtereen niet te drinken of tel je de dagen af waarop dat weer mag? Dan heb je misschien een probleem. Houd bij op welke momenten je graag een glas wijn wil en ga dan bewust iets anders doen – naar buiten voor een wandeling of een kop koffie zetten, bijvoorbeeld.

8. Je voelt je raar als je niet drinkt

Als je niet regelmatig drinkt word je chagrijnig, moe of krijg je hoofdpijn. Dat zijn ontwenningsverschijnselen.

9. Je hebt een uitgedroogde huid

Als je een hele droog huid hebt, vaak een droge mond hebt of een branderig gevoel tijdens het plassen, kan het zijn dat je uitgedroogd bent. Alcohol kan dan de boosdoener zijn. Meer dan acht drankjes per week drinken wordt ook in verband gebracht met droogtelijntjes, wallen en gesprongen adertjes in het gezicht.

10. Je voelt je doordeweeks brak

Je brak voelen is een duidelijke indicator dat je te diep in het glaasje hebt gekeken. Maar als dat brakke gevoel zich doordeweeks doorzet, kan het zijn dat je lichaam niet goed functioneert zonder alcohol in het systeem. Daarbij komt dat als je excessief drinkt, de katers ook langer duren. Misschien heeft dat brakke gevoel dus niet te maken met slapeloze nachten of stress op je werk, maar meer wat je in het weekend doet.

11. Je mist deadlines, work-outs en andere afspraken

Je zegt je sportles (alweer) af omdat je een kater hebt, of komt niet naar een bijeenkomst van je werk omdat je je lamlendig voelt. Teveel drinken resulteert in een hoofd vol watten en een apathisch gevoel; dingen die niet draaien om drank kunnen je niet heel veel schelen. Misschien roep je een paar dagen van tevoren zelfs al dat je je niet fit voelt, zodat je op de dag na een feestje een excuus hebt.

12. Je gebruikt alcohol om jezelf uit te drukken

Het lukt je alleen om tegen je partner te zeggen dat je van hem of haar houdt als je gedronken hebt. Wat je écht vindt van je baan, durf je alleen te zeggen na twee flessen wijn. Je drinkt teveel omdat dat de enige manier is waarop je bepaalde emoties kwijt kunt. Dat betekent dat je afhankelijk bent van alcohol.

13. Je drinkt om bepaalde gevoelens te vermijden

De een gebruikt drank om gevoelens toe te laten, de ander drinkt juist om te vergeten. Je hebt het idee dat alcohol je emoties dempt en zo een nare situatie handelbaar maakt. Uit onderzoek bleek eerder dat mensen die moeilijk om kunnen gaan met negatieve emoties, een groter risico lopen op een drankprobleem..

14. De gedachte aan drank sleept je door de dag

Als je alcohol gaat zien als een soort beloning na je werk, maak je je hersenen wijs dat je je beter voelt door drank. Als je alcohol gebruikt als een dagelijks mechanisme waarmee je de stress van de dag van je af laat glijden, ben je er afhankelijk van geworden.

15. Je vrienden en familie zijn bezorgd

Als de band met je vrienden en familie slechter wordt door jouw drinkgedrag, moet je je zorgen maken. Of het nou komt doordat er hevige ruzies ontstaan als jullie gedronken hebben of omdat ze hun zorgen uitspreken; duidelijk is dat alcohol de wortel van het probleem is. Voel je niet meteen aangevallen als iemand vraagt hoeveel je eigenlijk drinkt, maar kijk eerlijk naar jezelf en begrijp dat die vraag uit een goed hart komt.

Bron: Bustle | Beeld: Getty