Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zeggen puistjes over je gezondheid

Dit zeggen puistjes over je gezondheid

Dit zeggen puistjes over je gezondheid

Je gezicht is eigenlijk een advertentieposter voor wat er binnenin je lichaam aan de hand is. Dat er plots een puistje (of een hele grote) op je voorhoofd, wang of kin zit is niet toevallig, want dan zijn er bepaalde zaken aan de gang (klinkt enger dan het is) in je lichaam. En dat heeft niets te maken met overmatig chocolade eten. Neen! Puistjes hebben alles te maken met jouw persoonlijke hygiëne, eetgewoontes en gezondheid. Dus als je de volgende keer een puistje hebt, kun je in plaats van uitknijpen misschien beter wat gewoontes de deur wijzen. Welke gewoontes dat zijn of welke oorzaken je puistje heeft lees je hieronder. Take notes!

Wanneer je puistjes in je hals, op je kin of rond je kaaklijn hebt

De boosdoener: Je menstruatie, die ervoor zorgt dat er een cocktail van hormonen, waaronder testosteron door je lichaam giert. Testosteron zorgt er onder andere voor dat je klieren meer olie produceren waardoor poriën verstopt kunnen raken waardoor je puistjes krijgt.

Hoe kan je het voorkomen: Reinig in de week voor je menstruatie regelmatig je gezicht met een goede reiniger, breng een masker aan op je gezicht, kin, hals en kaaklijn en zorg dat je te allen tijde je make-up eraf haalt voor het slapen gaan.

Wanneer je puistjes op je neus en voorhoofd hebt

De boosdoener: Stress! De natuurlijke reactie van je lichaam is een uitbraak van vlekjes en bultjes op je T-zone (voorhoofd en neus). Je lichaam zorgt bij stress dat je lichaam adrenaline loslaat, adrenaline verhoogt de olieproductie (is ie weer) en daardoor wordt de kans op puistjes verhoogd.

Hoe kan je het voorkomen: Wanneer je weet dat er een drukke week aan zit te komen moet je je huid extra verzorging bieden met crèmes die aansluiten op jouw huidtype. Je kunt ook tijdelijk switchen naar crèmes voor een gevoelige huid, dit biedt net wat meer verzorging aan je huid.

Wanneer je puistjes op je wangen hebt

De boosdoener: Vuil! Denk aan je (vuile telefoon) of handen, deze kunnen je poriën verstoppen en vuil en bacteriën overbrengen naar je huid.

Hoe kan je het voorkomen: Reinig je telefoon regelmatig met antibacteriële doekjes, hetzelfde geldt voor je handen. En blijf vooral met je handen van je gezicht af. 

Wanneer je puistjes rond je mond hebt

De boosdoener: Wat je eet! Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je huid irriteren en zelfs ontstekingen veroorzaken. Waardoor? Dressings op basis van citroen en azijn en gefrituurd voedsel kunnen je poriën volledig blokkeren. Let daarom op wat je eet!

Hoe kan je het voorkomen: Gebruik een gezichtsreiniging doekje na het eten om stoffen die je huid kunnen irriteren rond je mond te verwijderen.

Wanneer je puistjes op je borst en rug hebt

De boosdoener: De verkeerde (sport)beha of T-shirts. Wanneer je naar de sportschool katoen draagt kan dit leiden tot huidirritatie. Katoen houdt zweet dichtbij je huid wat irritatie en bacteriën de vrije loop kan geven. Het is een broedplaats voor pukkeltjes.

Hoe kan je het voor komen: Draag sportkleding van polyester of spandex, en wanneer je uit de sportschool komt is het zaak je bezwete kleding zo snel mogelijk van je huid af te halen.

Beeld: iStock