Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen aanstelleritis: je kunt er niks aan doen dat je geen spruitjes lust

Geen aanstelleritis: je kunt er niks aan doen dat je geen spruitjes lust

Geen aanstelleritis: je kunt er niks aan doen dat je geen spruitjes lust

Als kind was het al niet onze favoriete groente en nog steeds maak je ons niet echt blij met een bord vol dampende spruitjes. Maar mocht je denken dat je je aanstelt, je kunt er dus vrij weinig aandoen dat je deze groene balletjes het liefst meteen weer uitspuugt.

Lees ook: Zó rooster je die lekkere herfstgroenten in de oven

Het zit namelijk in je DNA. Ook heeft het alles te maken met de specifieke smaak van spruitjes: deze is heel bitter. Ons lichaam weet heel goed wanneer iets wel of niet weg te krijgen is en geeft ons een waarschuwing als het denkt dat het vies gaat zijn. Bij zoete producten is dit niet zo’n probleem: dit vindt bijna iedereen lekker en geeft ons energie. Maar bij bittere smaken is het een net wat ander geval. Bitter wordt al gauw gezien als foute boel, omdat veel giftige stoffen ook een bittere bijsmaak hebben. Geen wonder dat jouw lichaam het dus liever niet binnenkrijgt.

DNA
Maar dat is niet de enige reden dat je liever heel snel je mond met water spoelt na een hap van deze groente. Het verklaart namelijk niet waarom de een ze vol overgave naar binnen werkt en de ander bijna over haar nek gaat. John Prescott, schrijver van het boek ‘Taste Matters: Why We Like the Foods We Do’, heeft daar een andere uitleg voor. En die heeft alles te maken met ons DNA. We hebben twee soorten gen in ons DNA dat reageert op bittere smaken. Waar het ene gen hier heel sterk op reageert, doet de andere dat juist helemaal niet. En sommigen hebben juist dat eerste, sterk reagerende gen wel twéé keer in hun lichaam. Niet zo gek dus dat je dan niet blij wordt van iets waarin de bittere smaak heel sterk naar voren komt. Geen aanstelleritis: het zit gewoon in je DNA!

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Cosmopolitan | Beeld: iStock