Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom je steeds dezelfde dromen droomt

Dit is waarom je steeds dezelfde dromen droomt

Dit is waarom je steeds dezelfde dromen droomt

Heb jij een droom die je terug lijkt te keren? Van een berg vallen, zonder kleren op je werk arriveren of een mond waarin ineens alle tanden missen… Sommige dromen lijken je alsmaar te achtervolgen. Hoe kan dit?

Lees ook: WOW: zo dromen blinden en slechtzienden

Terugkerend thema
Laten we je allereerst gerust stellen: je bent écht niet de enige die telkens dezelfde dromen droomt. Maar liefst twee derde van de mensen ervaart dit fenomeen. Ook wanneer je merkt dat er een terugkerend thema in jouw dromen lijkt te zitten, kan dit kloppen. Er is namelijk een vrij logische verklaring voor!

Ons brein als computer
Dr. John Mayer is klinische psycholoog en legt uit dat ons geheugen eigenlijk te vergelijken is met een computer. Terwijl je lichamelijk in slaap bent, blijft deze ‘computer’ gewoon de hele nacht aanstaan. In je slaap verwerk je als het ware de impressies van de dag, waardoor je bepaalde thema’s of gebeurtenissen mee de nacht in kunt nemen.

Problematiek
Ervaar je bijvoorbeeld veel stress door iemand op je werk? Dan kan het zomaar eens gebeuren dat deze persoon ineens opduikt in je dromen, of dat je telkens droomt achtervolgd te worden. Wanneer de problematiek niet opgelost wordt of de stresssituatie hetzelfde blijft, kan het dus gebeuren dat je de droom ook blijft dromen.

Verandering
Wil je hier verandering in brengen? Dan is het verstandig om te proberen iets in je persoonlijke leven te veranderen. Probeer de stress te verlagen, het gesprek met je collega aan te gaan of ontspanningsoefeningen te doen waardoor je rustiger in slaap valt.

Betekenis van je droom
Volgens Laurel Clark, dromen-counselor en coach, is het oplossen van de trigger in je dagelijks leven niet voldoende. Zij stelt dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de droom zélf. Clark schrijft dat wanneer je de betekenis van je droom niet probeert te achterhalen en de terugkerende droom negeert, je de droom zult blijven dromen.

Leg vanaf nu een dromenboekje naast je bed neer, waar je al je dromen en hersenspinsels in kunt schrijven wanneer je wakker wordt. Zo kun je gemakkelijk bijhouden wat je droomt en vooral wanneer, zodat je gemakkelijker de reden van die droom kunt achterhalen. Sweet dreams!

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: NSMBL. Beeld: Sanoma Beeldbank