Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom denken dat je slecht slaapt net zo erg is als echt wakker liggen

Dit is waarom denken dat je slecht slaapt net zo erg is als echt wakker liggen

Health
Dit is waarom denken dat je slecht slaapt net zo erg is als echt wakker liggen

Je hebt morgen een spannende dag en wilt daarom die volle acht uur slaap pakken. En juist daardoor ben je bang dat je de hele nacht wakker zult liggen. Maar die angst voor slapeloosheid is net zo erg als echt niet kunnen wegdromen.

Lees ook: Waarom je met sokken aan zou moeten slapen

Insomnie is de medische term voor slapeloosheid: moeilijk in slaap vallen en vaak – of heel vroeg – wakker worden. Een nieuw rapport, gepubliceerd in het tijdschrift Behaviour Research and Therapy, wijst uit dat wanneer je denkt dat je aan insomnie lijdt, je daar dezelfde nadelen van kunt ondervinden, ook al héb je het niet. Denk aan last van concentratieproblemen, de behoefte aan vet eten, meer kans op overgewicht, een sneller verouderende huid en eerder kans op een depressie. Oei!

Beter slapen
Maar hoe zorg je er nu voor dat je gewoon een goede nachtrust krijgt? In de eerste plaats door niet meer te denken dat je in slaap moet vallen. Je brein wordt daarmee in de omgekeerde richting gestuurd en zal daardoor júíst wakker blijven. Wat wel helpt, is je hoofd leegmaken voor je gaat pitten. Robert Rosenberg, specialist in slaapmedicatie, geeft als tip om alles op te schrijven waar jij je die dag druk om hebt gemaakt. Dat wordt ook wel constructief piekeren genoemd. Zo neem je al deze gedachten niet mee naar de slaapkamer. Een laatste tip is een niet te warme slaapkamer, met een temperatuur tussen de 16 en 21 graden. ‘Onze lichaamstemperatuur daalt ’s avonds, waarmee ze een signaal aan onze hersenen geven dat het bedtijd is. In bed gaan liggen in een te warme kamer gaat dit proces tegen,’ vertelt Rosenberg.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: HLN.be | Beeld: Shutterstock

Shoppen is altijd een goed idee