Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dít is de reden waarom je praat in je slaap

Aha! Dít is de reden waarom je praat in je slaap

Aha! Dít is de reden waarom je praat in je slaap

Heb jij weleens hele verhalen in je slaap verteld tijdens een sleepover, of lig je ieder nacht in een deuk om de zinnen die je vriend uitkraamt in zijn slaap? Dan vraag je je vast af wat de reden van die nachtelijke woordenstroom is.

Verlamming

Slechts vijf procent van de bevolking praat in zijn slaap. Wanneer je in slaap valt, maken je hersens twee soorten stofjes aan, namelijk glycine en gamma-aminoboterzuur. Deze stofjes zorgen ervoor dat je een soort van verlamd raakt. Dat klinkt wel heel cru, maar schrik niet. Want deze functie is juist ontzettend handig. Door de ‘verlamming’ van je lichaam tijdens je uurtjes slaap, maak je niet allerlei rare bewegingen. Dit heeft als resultaat dat je in je dromen de wildste dingen kunt doen, maar ze niet daadwerkelijk uitvoert.

Stembanden

De twee stofjes zorgen er dus ook voor dat je stembanden niet werken. Maar bij de vijf procent pratende slapers, is dat dus niet het geval en doen de stembanden het nog prima tijdens de nachtrust. En dat is dus de reden voor de verhalen die jij in je slaap vertelt.

Lees ook:
Wil je meer seks? Schilder je slaapkamer dan in deze mooie kleur

Hoe te voorkomen?

Praten in je slaap is dus eigenlijk een stoornis. Vind je het praten in je slaap echt vervelend? Dan kun je proberen te minderen met het drinken van alcohol, en ook geen enge of emotionele films kijken voor het slapengaan. Dit zou het praten in je slaap namelijk vermeerderen, net als stress en depressiviteit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan | beeld: GettyImages