Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is dé oefening voor een platte buik

Dit is dé oefening voor een platte buik

Dit is dé oefening voor een platte buik

Ben jij fanatiek aan het sporten, maar hou je toch een klein buikje? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, maar is ook volstrekt normaal. Je buik is namelijk één van de lastigste plekken om gewicht te verliezen. Toch kan het wel – mits je de juiste oefeningen doet.

Veel vrouwen maken zich druk om het esthetische aspect van een buikje, maar weten niet dat te veel buikvet gepaard gaat met gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogde bloeddruk, diabetes en zelfs kanker. Buikvet zou gevaarlijker zijn dan vet op andere plaatsen, omdat het vet op je buik actiever is dan vet op andere plaatsen in je lichaam. ‘Actief’ wil in dit geval zeggen dat er meer celdeling plaatsvindt en dat maakt dan weer dat er een grotere kans is op foutjes.

Bewezen

Aan de slag dus! Onderzoek in The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness wijst uit dat je je buikvet het best kunt bestrijden met HIIT-trainingen. HIIT staat voor High-Intensity Interval Training en wordt ook wel sprint interval training genoemd. Dat is inderdaad wat je denkt dat het is: sprinten, versnellen, buiten adem zijn.. The works. Voordeel is wel dat een HIIT-training korter is dan een normale training.

workout

copyright: giphy

Om de stelling te bewijzen lieten de onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift mensen in groep A vier keer in de week trainen (verschillende oefeningen) op hetzelfde niveau. De proefpersonen moesten trainen zoals altijd, maar ervoor zorgen dat ze niet buiten adem raakten.

De tweede groep, groep B, trainde twee keer in de week op dezelfde manier en twee keer volgens de HIIT-methode. Deze groep verloor niet alleen meer gewicht, maar ook meer centimeters van hun buik. Bovendien had groep B sneller een beter uithoudingsvermogen.

Pushen

Volgens de onderzoekers kun je door de korte duur van de training je lichaam harder pushen (je weet dat het toch zo voorbij is) en verbrand je daardoor zelfs het meest hardnekkige vet.

High Intensity Interval Training kan zowel binnen als buiten de sportschool worden gedaan. Denk aan de crosstrainer, roeimachine, loopband of buiten hardlopen/fietsen… Het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je het maar niet te lang en zo hevig mogelijk doet.

hardlopen

Ben je een beginner? Pas dan goed op! Je lichaam kan snel geblesseerd raken als het ineens zo intensief wordt gebruikt. Probeer het rustig op te bouwen door bijvoorbeeld dit hardloopschema van Start2Run aan te houden:

  • 5 minuutjes warmlopen
  • 30 seconden volle sprint
  • 60 seconden joggen (probeer niet te gaan wandelen)
  • 30 seconden volle sprint
  • 8 x herhalen tot je 20 minuten hebt gelopen
  • 5 minuten uitlopen

Te zwaar? Ga dan 90 minuten joggen. Je kunt zelf een beetje variëren en aftasten, zolang je maar versnelt en daarna in een normaal tempo doortraint. Here comes a healthy summer!

 

Lees ook:

Bron: WomensHealthsMag.com, Start2Run.be