Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Detoxen: feit of fabel?

Detoxen: feit of fabel?

Detoxen: feit of fabel?

Het drinken van sapjes voor zes dagen, een week leven op slechts water met citroensap en cayennepeper, of iedere avond voor het slapengaan liters thee drinken… Het web barst van de veelbelovende detox tips. Maar is een zogenoemde sapkuur wel gezond en effectief, of honger je jezelf alleen maar onnodig uit?

Lees ook: Afvallen? Dít moet je dan vooral niet doen

Drie experts op het gebied van voeding en gezondheid geven hun ongezouten mening, en doen uit de doeken of het ondergaan van een meerdaagse cleanse volgens hen nou wel of níet een verstandige keuze is.

Marketingtrucs
Voedingsdeskundige en schrijver Ian Marber stelt dat detoxen totaal overbodig is. Volgens hem kan ons lichaam zichzelf prima ontgiften en schoonmaken, zonder daar allerlei dure sapjes, kuurtjes en superfoods voor te hoeven gebruiken. Hij zegt dat een detox kuur niets meer is dan een slimme marketingtruc, en noemt mensen die daar voor buigen zelfs naïef.

Copyright: Shutterstock

Een gezond en vitaal lichaam
Oprichtster van Plenish Juices Kara Rosen, plaatst detoxen in een heel ander daglicht. Volgens haar is het dé manier om te stoppen met het consumeren van schadelijke stoffen zoals koffie, alcohol en geraffineerde suikers. Ze stelt dat dit de echte boosdoeners zijn en ze vergelijkt deze zelfs met drugs. Ze vertelt dat veel mensen ‘schadelijke’ producten na een kuur achterwege laten en dan sneller kiezen voor biologisch en raw voedsel. En dat is precies wat Kara met haar sapkuurtjes wil bereiken.

Overdreven claims
Siân Porter van de British Dietetic Association noemt detox slechts een marketingmythe. Hij vertelt dat veel beloftes die op de verpakkingen van de dure sapjes en superfoods staan niet waar te maken zijn. Volgens hem zijn veel claims dan ook overdreven. Hij benadrukt dat je lichaam tijdens een detoxkuur juist de nodige voedingsstoffen mist die nodig zijn voor een goede gezondheid. Een lager getal op de weegschaal kan het gevolg zijn, maar de kilo’s komen na het hervatten van je normale eetpatroon volgens hem gewoon weer terug.

Dus?
Laat je geen wonderen beloven door een veel te duur pakje met thee of poeder. Kies voor gezonde en zo veel mogelijk onbewerkte voeding, maar geniet af en toe ook eens lekker van een flink stuk red velvet cake mét cappuccino op het terras. Op die manier is gezond eten veel gemakkelijker vol te houden, dan door jezelf dagenlang van alles te ontzeggen!

Bron: Glamour.nl, British Dietetic Association, Plenish Juices.