Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Net als Amerikanen íedereen een derde prik? Dít is wanneer gezondheidsraad met advies komt

Net als Amerikanen íedereen een derde prik? Dít is wanneer gezondheidsraad met advies komt

Net als Amerikanen íedereen een derde prik? Dít is wanneer gezondheidsraad met advies komt

De Gezondheidsraad verwacht begin september, uiterlijk half september, met een advies te komen om volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik te geven, laat een woordvoerster weten. Hiermee zouden mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

Advies OMT

Eerder werd al bekend dat het kabinet waarschijnlijk in het najaar een besluit neemt hierover. Het Outbreak Management Team (OMT) moet hier ook nog een advies over uitbrengen.

Boostervaccinatie

In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ‘booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al “aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt”.

Derde prik voor alle Amerikanen

De Amerikaanse regering van president Joe Biden is van plan iedereen in de Verenigde Staten een derde prik te geven, acht maanden nadat mensen volledig zijn gevaccineerd tegen corona. The New York Times bericht dat de VS al half september willen beginnen met het toedienen van de derde prik. Die moet extra bescherming bieden tegen de Delta-variant van het virus. De krant baseert zich op gesprekken met regeringsfunctionarissen.

Bejaarden en zorgmedewerkers

Het eerst zullen waarschijnlijk bewoners van bejaardentehuizen en zorgwerkers aan de beurt zijn. De regering van president Biden is volgens The New York Times van plan het besluit deze week officieel wereldkundig te maken. In ieder geval zullen Amerikanen die zijn ingeënt met vaccins van Pfizer en Moderna worden aangespoord een derde prik te halen. Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson (Janssen) waarschijnlijk ook.

Lees ook
Coronavaccinatie: krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan na de eerste?

Derde prik omstreden

Het nieuwe beleid hangt nog wel af van toestemming voor de extra injecties door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Vorige week keurde de FDA al wel een extra coronaprik voor kwetsbare patiënten goed, maar toen ging het dus nog slechts om Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem. Het toedienen van extra coronaprikken in rijke landen als de VS ligt gevoelig, omdat het vaccineren in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komt door een gebrek aan vaccindoses.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty