Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: Ga lekker sporten!

Denise blogt: Ga lekker sporten!

Denise blogt: Ga lekker sporten!

Als kind deed ik vrijwel elke dag aan sport. Ik fietste bijna 20 kilometer per dag, trainde drie keer per week voor wedstrijdzwemmen, zat op gymnastiek, tennis en volksdansen (ja, dat klinkt duf, maar het was heel leuk), had gym op school (veel basketbal, softbal en voetbal) en in de weekenden zwemwedstrijden en soms ook nog een tenniswedstrijd.

Mocht je dus denken dat kinderen tegenwoordig van clubje naar clubje worden gereden en dat dat zo anders is dan vroeger: dat is het dus niet. Dertig jaar geleden gebeurde het ook al. Mijn zusje en ik waren geen uitzondering. Het was ook niet zo dat het moest, we wilden het zelf gewoon graag. En dan was er ook nog genoeg tijd over om te spelen of huiswerk te maken.

Wedstrijdzwemmen vond ik het leukst. Ik deed het van mijn negende tot mijn achttiende. Ik won een hele verzameling oorkondes en medailles, werd clubkampioen en haalde zelfs de krant. Niet alleen met zwemmen trouwens, ook met hardlopen op school: met de jaarlijkse Gaasperplasloop was ik één keer tweede en één keer de snelste van alle meisjes van de school.

Als ik écht verder wilde met wedstrijdzwemmen, moest ik naar een andere club, zei mijn trainer. Een club waar je dagelijks moest trainen, heel vroeg, nog voor schooltijd. Dát vond ik dan net weer een beetje too much, en mijn moeder misschien ook wel. Best zonde. Zelfs nu, bijna dertig jaar later, staan er nog steeds een paar records op mijn naam, bijna allemaal van de borstcrawl. Voor de kenners: op mijn zestiende zwom ik 13.6 op de 25 m vrije slag, 28.2 op de 50 m vrij, 1.04 op de 100 m vrij, 2.24 op de 200 m vrij en 32.4 op de 50 m vlinderslag. En één record op mijn achttiende: 2.54 op de 200 m vlinder. Ze staan allemaal nog op de site van de club.

Maar ja, zoals dat gaat in het leven: ik begon ook andere dingen interessant te vinden. Jongens bijvoorbeeld. En uitgaan. Na het VWO ging ik een jaar als au pair in Barcelona werken en stopte ik abrupt met zwemmen, iets wat niet zo slim was. De beweging die ik in Barcelona had was voornamelijk dansen (ik ging heel veel uit) en veel lopen (om de stad te ontdekken, maar ook als ik ’s nachts was uitgeweest, liep ik gewoon twintig minuten terug, en nee, dat vond ik niet eng).

Paardrijden had ik als kind trouwens ook nog gedaan, maar dat was niks voor mij; ik vond paarden eng. Op Koh Samui of Koh Pha Ngan ben ik een keer bijna aangevallen door een wild paard en sindsdien vind ik ze nog enger.

In mijn studententijd was BOM’men populair. Bewegen Op Muziek. Met tientallen studenten tegelijk deed je oefeningen op harde muziek. Ik kreeg er megaveel energie van. Daarnaast liep ik hard met wat huisgenoten.

Er was een periode dat ik minder sportte, maar toen ik eenmaal in Den Haag woonde, wilde ik weer iets gaan doen. Ik nam een abonnement op een sportschool, maar dat was niks voor mij, ik werd er niet blij van. Ik vond het zo saaaai. Skaten vond ik wel wat, héérlijk zelfs. Ik skatete veel in het Zuiderpark, over de boulevard van Scheveningen en kriskras door Den Haag. Ik denk zelfs dat het mee heeft geholpen aan het bestrijden van de nare depressie die ik toen had. Ook probeerde ik in mijn niet al te blije tijd yoga. Het maakte me nog minder blij. Ik wilde het graag leuk vinden, maar het lukte niet. Ik werd er heel onrustig van en ging juist gek ademhalen terwijl ik dat eerst helemaal niet deed.

Daarnaast ging ik voor nog iets originelers: buikdansen en Afrikaans dansen. Ik werkte inmiddels in de reisbranche en hield van alles wat ‘buitenlands’ was. Ik genoot van de bewegingen bij het buikdansen en van de opzwepende muziek die de djembéspelers tijdens het Afrikaans dansen maakten.

Ik stopte toen ik naar Thailand verhuisde. In Bangkok sportte ik niet. Pas toen ik na een jaar terug kwam, begon ik weer met hardlopen, weer met huisgenoten. Helaas kreeg ik elke keer dezelfde blessure: pijn aan een spiertje of peesje aan de zijkant van mijn knie. Heel naar! Dus wandelde ik vooral veel, langs het strand.

‘Een teamsport?’ zeiden mensen dan weleens. Maar ik ben niet zo’n teamsporter. Los van dans vind ik sporten in mijn eentje juist fijn. Het liefst buiten. Daarom vind ik schaatsen en vooral skiën ook lekker. Ik doe het allang niet meer jaarlijks, maar vorig jaar mocht ik tijdens een persreis een gaaf hotel en een mooi skigebied ontdekken en herontdekte ik ook hoe heerlijk het was om zo hard de berg af te racen. Met de vader van mijn kinderen had ik dat ook een paar jaar gedaan. Dat was wel genieten.

Na dit hele verhaal kun je het je misschien bijna niet meer voorstellen, maar ik sport al tien jaar niet meer, niet als lid van een sportschool of sportclub tenminste. Het laatste wat ik geprobeerd heb was zouk en regaetton, wat overigens wel heel leuk was!

Toch ben ik voor mijn gevoel nog altijd best sportief. Ik til mijn kinderen nog elke avond op mijn rug naar bed en ik heb het idee dat ik door het wedstrijdzwemmen van vroeger en het feit dat ik alles altijd op de fiets doe, vaak ook nog met twee kinderen erop, toch nog heel sportief ben, ook al kom ik vrijwel dagelijks hijgend en met natte rug op school aan, omdat we altijd net iets later weggaan dan ik wil en ik dus elke dag een sprintje moet trekken.

Afgelopen zondag zag ik best een beetje op tegen de City Pier City loop in Den Haag. Ik ging geen marathon lopen, en ook nog lang geen halve, maar ik liep als coach met mijn dochter mee, die de 2,5 kilometer ging doen en heel hard wilde. Ze liep het moeiteloos (en had zonder mij nog veel harder willen rennen zei ze, of zelfs nóg een keer) dus ik was megatrots op haar, maar ook een klein beetje op mezelf, want ondanks dat mijn oude knieblessure weer opspeelde, gingen we toch best hard en hielden we het vol.

Sporten is fijn, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Toch zitten mijn kinderen alleen op zwemles en de oudste op één andere sport. Ze sport veel zelf, gewoon in de tuin, en met haar vader klimt en skiet ze op de kunstskibaan, maar ze zou nog wel meer willen. Nou ja, eerst maar eens die zwemdiploma’s halen en dan kijken we weer verder.

Wat vind jij een fijne sport?

Lees ook: