Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kabinet krijgt een deadline: wordt het zomer- óf wintertijd?

Kabinet krijgt een deadline: wordt het zomer- óf wintertijd?

Kabinet krijgt een deadline: wordt het zomer- óf wintertijd?

Het kabinet moet uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel melden of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd. De Europese Commissie maakt aan het halfjaarlijkse klokverzetten in de EU een einde, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

Lees ook
Zo bereid je jouw lichaam voor op de zomertijd

Standaardtijd

De EU-landen moeten wel eerst hun goedkeuring geven aan het beoogde schrappen van de zomertijdverordening, evenals het Europees Parlement. Volgens Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het halfjaarlijkse klokritueel. De lidstaten moeten kiezen voor een standaardtijd. Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.

Voor de allerlaatste keer

Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit. Het Nederlandse kabinet zal binnen enkele weken een oordeel over het plan vellen.

Fijn voor gezinnen

Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) is het voorstel om het klokverzetten te stoppen “pure winst voor onze gezondheid en gezinnen”. “Maar het is zwak dat de commissie zelf niet kiest tussen winter- of zomertijd als standaardtijd in de EU.”

‘We willen geen rommeltje’

Nu alle EU-landen zelf een keuze mogen maken, kan het dus zomaar zo zijn dat er straks een uur tijdsverschil is met Duitsland en België, maar het in Frankrijk bijvoorbeeld wel weer even laat is als in ons land. Schreijer wil zich gaan inzetten voor een Europese regeling: alle landen permanent wintertijd of alle landen zomertijd. “We willen geen rommeltje. Burgers en bedrijven verwachten, verdienen en krijgen Europese eenheid.”

Hoe zit het eigenlijk?

De zomertijd is in 1916 voor het eerst ingevoerd. De klok loopt dan een uur voor op de standaardtijd, wellicht beter bekend als wintertijd. De gedachte achter de zomertijd is van oudsher dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Unsplash – Ana Azevedo