Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De ware betekenis van Britney Spears’ grootste hit

De ware betekenis van Britney Spears’ grootste hit

De ware betekenis van Britney Spears’ grootste hit
copyright: giphy

copyright: giphy

Heb je je nooit afgevraagd waarom ons aller Britney Spears haar schatje smeekt haar nog één keer een stevige mep te verkopen? Is het misschien een toespeling op haar ruige seksleven? Haar turbulente jeugd? Haar stiekeme sm-fantasieën?

Nope, er is iets heel anders aan de hand.

 

Het is inmiddels 18 jaar geleden (yes, you are that old) dat we allemaal fonetisch meeblèrden met Spears’ aanstekelijke popsongs. Britney was het helemaal: de stoeipoes in latex rood in “Oops (I did it again)”, de brave meid in “Sometimes” en natuurlijk de cheerleader-turned-naughty in “(Hit Me) Baby One More Time”. John Seabrook verklaart in zijn nieuwste boek The Song Machine -de Nederlandse vertaling werd onlangs uitgebracht- het succes van de van de popidolen van de jaren ’90. De opkomst van onder andere de Spice Girls, Backstreet Boys, NSYNC, Britney Spears en de daaropvolgende verandering in het hitlandschap. Pop was the word!

De meeste hits uit die tijd werden geschreven door Zweedse schrijvers Max Martin en Rami Yacoub, waaronder dus Brits’ grote hit. Even een stukje lyrics om jullie geheugen wat op te frissen:

Oh baby, baby, how was I supposed to know
That something wasn’t right here
Oh baby, baby, I shouldn’t have let you go
And now you’re out of sight, yeah
Show me how you want it to be
Tell me baby ‘cause I need to know now, oh because

[Chorus]
My loneliness is killing me (and I)
I must confess I still believe (still believe)
When I’m not with you I lose my mind
Give me a sign
Hit me baby one more time

Waar gaat dit over? Hartenzeer. Brit is verlaten en wil graag.. Nog eens geslagen worden? Nee, ze wil graag nog eens gebéld worden. Martin en Yacoub dachten namelijk dat “hit me” Amerikaanse slang was voor “bel me”. Foutje. Veel verwarring, niet ten minste in de titel van het lied. Origineel heette het nummer namelijk”Hit Me Baby (One More Time)”, maar het label van Spears voelde zich daar niet comfortabel bij en veranderde het in “..Baby One More Time”. In sommige Europese landen werd “Hit Me” in het begin simpelweg tussen haakjes gezet, maar later verdween het overal.

Niemand maalde toendertijd overigens om de titel of de betekenis: het nummer was Spears’ grootste hit ooit. Wereldwijd werden er meer dan 9 miljoen single-exemplaren verkocht, 1,4 miljoen alleen al in de Verenigde Staten en 1,5 miljoen in Engeland. Internationaal stond het nummer in bijna elke hitlijst op de eerste positie. In Nederland verkocht de single ruim 100.000 exemplaren.

Volgens verschillende bronnen (onder andere MTV en Wikipedia) werd het nummer overigens geschreven voor de groep TLC, die het nummer afwees.

copyright: gihpy

copyright: gihpy

 

Bron: Wikipedia, MTV, John Seabrook (The Song Machine)