Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De geluksvogel

De geluksvogel

De geluksvogel

De geboorte van je kind is natuurlijk een feestelijke gebeurtenis.

En om iedereen hiervan op de hoogte te stellen, zet je een levensgrote ooievaar in de tuin. Maar eh, waarom eigenlijk??

De ooievaar wordt al eeuwenlang gezien als een geluksbrenger. Vroeger keken de mensen na de lange, koude en donkere winter uit naar de terugkomst van de ooievaars, omdat dat betekende dat de lente in aantocht was. Dan kon het vee weer op het land en begonnen de boeren hun land weer te bewerken.

Mocht je dan het grote geluk hebben dat een stelletje van deze terugkerende ooievaars hun nest op het dak van jouw huis bouwden, kon je rustig slapen. Je ging dan namelijk een heel goed jaar tegemoet, zonder onheil of tegenspoed. Je oogst zou overdadig zijn en de bliksem zou jouw huis niet treffen. Een ooievaar op het dak zou zelfs branden voorkomen.

Het woord ‘ooievaar’ betekent trouwens letterlijk ‘geluksdrager’. Het is oorspronkelijk een oud Duits woord. Blijkbaar hebben onze oosterburen dus bedacht dat deze vogel geluk brengt!

Maar hoe zit het dan met de ooievaar die baby’s rondbrengt? Ook die verklaring ligt bij onze oosterburen. Daar zou de ooievaar een kind namelijk uit een kinderput halen en bij de kersverse ouders bezorgen. Als geluksdrager zou de vogel de ziel overbrengen naar de baby, zodat het kind een gelukkig leven zou leiden. De geluksvogel kon trouwen best lastig zijn, want moeder moest na de bezorging vaak in bed blijven, omdat ‘de ooievaar in haar been gepikt had’.

Het gebruik om een ooievaar symbool te maken van een gelukkige geboorte bestaat in Nederland nog niet zo lang. Het begon in Nederland met geboorte van prinses Juliana in 1909. Sindsdien is de ooievaar niet meer weg te denken. Een beetje geluk kunnen we tenslotte allemaal wel gebruiken!

Meer gelukssymbolen
Kijk hier