Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De deltavariant rukt op: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen van dit virus

De deltavariant rukt op: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen van dit virus

De deltavariant rukt op: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen van dit virus

De enige golven waar wij deze zomer aan willen denken, zijn die voor de kust van Spanje, Frankrijk of Italië. De deltavariant van het coronavirus rukt echter sneller op dan werd gedacht. Dat is nu nog geen reden voor paniek, maar kan komend najaar wel degelijk voor een nieuwe golf van besmettingen zorgen. 

Besmettelijker

Of die nieuwe golf dit najaar daadwerkelijk komt, valt of staat  voor een groot deel met hoeveel mensen zijn gevaccineerd. Het RIVM verwacht dat per september of oktober het huidige coronavirus compleet is verdreven door de deltavariant. Die is niet alleen besmettelijker, maar kan ook net iets anders tot uiting komen dan de klassieke covid-19.

Symptomen van het ‘klassieke’ virus

Om je geheugen even op te frissen: dit zijn de meest voorkomende symptomen van het ‘oude’ coronavirus:

  • Een aanhoudende hoest
  • Een verhoogde temperatuur
  • Verlies of verandering van reuk en smaak

Volgens de Britse hoogleraar Tim Spector, die onderzoek doet naar het virus en de varianten daarvan, voelt de deltavariant voor jonge mensen vooral als een zware verkoudheid. De eerste, klassieke symptomen komen nu een stuk minder vaak voor. Dat concludeert hij uit gegevens van de Zoe App. Daarin kunnen patiënten hun symptomen bijhouden en aangeven of ze gevaccineerd zijn of niet. Zo houden onderzoekers precies in de gaten welke veranderingen optreden. In Engeland verzamelden ze daarmee tot nu toe 170 miljoen rapportages.

Symptomen deltavariant

De top drie symptomen van de deltavariant is nu:

  • Hoofdpijn
  • Een pijnlijke keel
  • Een loopneus

Die symptomen worden gevolgd door koorts en hoest, terwijl die twee voorheen altijd in de top drie symptomen stonden. Het verlies van reuk en smaak komt nu niet eens meer in de top tien symptomen voor.

Volledig gevaccineerd

Omdat de symptomen dus kunnen veranderen, is het belangrijk alert te blijven. Voel je je niet fit? Doe een coronatest. Ook als jouw symptomen niet in deze top drie staan. Spector benadrukt dat je als je volledig gevaccineerd bent, je geen zorgen hoeft te maken. De vaccins beschermen net íets minder goed tegen de deltavariant, maar verkleinen het risico dat je het krijgt wel vijf tot tien keer.

Lees ook
Met corona besmette passagier in jouw vliegtuig? Zóveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’

Als je onverhoopt tóch de deltavariant oploopt, is met een volledige vaccinatie de kans dat je naar het ziekenhuis moet minimaal. Bovendien zijn de symptomen dan een stuk milder en korter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Zoe Covid Symptom Study | Beeld: Getty